A puha, szobahőmérsékletű margarint és a cukrot egy tálban fakanállal alaposan kikeverjük. Hozzáadjuk a tojást, és simára dolgozzuk. A lisztet összekeverjük a kakaóval, a sütőporral és a vaníliás cukorral, majd ezt a keveréket a cukros margarinhoz adjuk, és tésztát gyúrunk belőle.
A tésztát hat egyenlő, körülbelül 13 dkg-os részre osztjuk. Mindegyikből jó ujjnyi vastagságú rudat sodrunk, amelyeket egymás mellé helyezünk egy sütőpapírral bélelt nagy tepsibe. Ügyeljünk arra, hogy hagyjunk egy kis helyet a rudak között, hogy ne süljenek össze. A rudak tetejét ujjunkkal kissé ellapítjuk, hogy körülbelül kétujjnyi széles tésztacsíkokat kapjunk. Mindegyiket lekenjük felvert tojással, majd megszórjuk cukorral.
Előmelegített sütőben, 200°C-on (légkeveréses sütőben 175°C-on) sütjük körülbelül 15 percig. Figyeljünk rá, hogy a keksz jól átsüljön, de ne száradjon ki.
Amikor elkészült, 2-3 percig a tepsiben pihentetjük, majd még melegen rézsútosan felszeleteljük. Egy rúdból körülbelül 10 kekszet kapunk. Ha teljesen kihűltek, jól záródó fémdobozban, például teásdobozban tároljuk.
Extraként apróra darabolt vagy reszelt étcsokoládét is keverhetünk a tésztába.