A piskóta elkészítéséhez először szétválasztjuk a tojásokat. A tojássárgákat egy nagy tálba tesszük, a fehérjéket pedig külön edénybe. A tojássárgákat a cukor felével habosra keverjük, addig dolgozva, amíg világos és krémes állagú lesz. Közben a tojásfehérjéket egy csipet sóval kemény habbá verjük, majd fokozatosan hozzáadjuk a maradék cukrot, és addig verjük, amíg a hab fényes és kemény lesz.
Ezután a tojásfehérjehabot óvatosan beleforgatjuk a tojássárgájás keverékbe, ügyelve, hogy a hab ne törjön össze. Egy külön tálban a lisztet, a darált diót, és egy csipet sütőport összekeverjük. Ezt a száraz keveréket lassan, fokozatosan hozzáadjuk a tojásos keverékhez, és óvatosan összeforgatjuk, hogy egyenletes, levegős tésztát kapjunk.
A tésztát egy kivajazott és lisztezett 22×30 cm-es tepsibe öntjük, majd előmelegített sütőben 170-180 °C-on kb. 25-30 percig sütjük. A sütési idő alatt fontos, hogy a sütő ajtaját ne nyissuk ki, mert a piskóta összeeshet. Amikor a piskóta aranybarna lesz, és a beleszúrt fogpiszkáló tisztán kijön, készen van. A sütés után hagyjuk a piskótát kicsit hűlni a formában, majd kiborítjuk, és teljesen kihűtjük egy rácson.
Krém elkészítése:
A 20 dkg kristálycukrot megpirítjuk, amíg szép aranybarna nem lesz. Ezután hozzáadjuk a 3/4 liter tejet, és folyamatosan kevergetve felforraljuk. A maradék tejet (1/4 liter) csomómentesen elkeverjük 7 evőkanál liszttel és 2 evőkanál darált dióval, majd ezt a keveréket hozzáadjuk a forró karamellás tejhez. Addig főzzük, amíg sűrű krémet nem kapunk.
Miután a krém kihűlt, a piskótára kenjük. A tetejére reszelt csokit szórhatunk ízlés szerint, hogy még finomabb és látványosabb legyen.