Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Egyszerű karamellás süti recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Tészta

  • 6 db tojás
  • 6 evőkanál cukor
  • 6 evőkanál liszt
  • 4 evőkanál darált dió
  • 1 csipet sütőpor

Krém

  • 20 dkg cukor
  • 1 liter tej
  • 7 evőkanál liszt
  • 2 evőkanál darált dió

Elkészítése

A piskóta elkészítéséhez először szétválasztjuk a tojásokat. A tojássárgákat egy nagy tálba tesszük, a fehérjéket pedig külön edénybe. A tojássárgákat a cukor felével habosra keverjük, addig dolgozva, amíg világos és krémes állagú lesz. Közben a tojásfehérjéket egy csipet sóval kemény habbá verjük, majd fokozatosan hozzáadjuk a maradék cukrot, és addig verjük, amíg a hab fényes és kemény lesz.

Ezután a tojásfehérjehabot óvatosan beleforgatjuk a tojássárgájás keverékbe, ügyelve, hogy a hab ne törjön össze. Egy külön tálban a lisztet, a darált diót, és egy csipet sütőport összekeverjük. Ezt a száraz keveréket lassan, fokozatosan hozzáadjuk a tojásos keverékhez, és óvatosan összeforgatjuk, hogy egyenletes, levegős tésztát kapjunk.

A tésztát egy kivajazott és lisztezett 22×30 cm-es tepsibe öntjük, majd előmelegített sütőben 170-180 °C-on kb. 25-30 percig sütjük. A sütési idő alatt fontos, hogy a sütő ajtaját ne nyissuk ki, mert a piskóta összeeshet. Amikor a piskóta aranybarna lesz, és a beleszúrt fogpiszkáló tisztán kijön, készen van. A sütés után hagyjuk a piskótát kicsit hűlni a formában, majd kiborítjuk, és teljesen kihűtjük egy rácson.

Krém elkészítése:

A 20 dkg kristálycukrot megpirítjuk, amíg szép aranybarna nem lesz. Ezután hozzáadjuk a 3/4 liter tejet, és folyamatosan kevergetve felforraljuk. A maradék tejet (1/4 liter) csomómentesen elkeverjük 7 evőkanál liszttel és 2 evőkanál darált dióval, majd ezt a keveréket hozzáadjuk a forró karamellás tejhez. Addig főzzük, amíg sűrű krémet nem kapunk.

Miután a krém kihűlt, a piskótára kenjük. A tetejére reszelt csokit szórhatunk ízlés szerint, hogy még finomabb és látványosabb legyen.

https://receptneked.wps.hu/edes-sutemenyek/egyszeru-karamellas-suti-2/