Elkészítése
A tojásokat szétválasztjuk. A tojásfehérjéket a cukor felével kemény habbá verjük, a tojássárgákat pedig a maradék cukorral fehéredésig keverjük. A sütőport összekeverjük a liszttel, és a habhoz felváltva adagoljuk a tojássárgákat és a lisztet, majd óvatosan összeforgatjuk.
Egy 30×32 cm-es tepsit sütőpapírral kibélelünk vagy kivajazzuk és lisztezzük. A piskótamasszát egyenletesen belesimítjuk, és 180 °C-ra előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük (kb. 10-12 perc).
Amint a piskóta megsült, forrón egy nedves konyharuhára borítjuk, és szorosan feltekerjük. Így hagyjuk teljesen kihűlni, hogy megtartsa a formáját.
A krémhez 15 dkg epret összeturmixolunk, majd a tejszínt a porcukorral és az összeturmixolt eperrel kemény habbá verjük. A krém 3/4-ét egyenletesen rásimítjuk a kitekert piskótalapra. A hosszabbik oldala mentén egy sorban elhelyezzük a maradék eper felét, egész vagy felezett szemekkel, majd szorosan feltekerjük.
A maradék krémet a rolád külsejére kenjük, és eperszeletekkel, esetleg olvasztott csokoládéval díszítjük. Tálalás előtt a roládot hűtőbe tesszük, hogy a krém megszilárduljon.
