Elkészítése
Előkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra, majd készítsünk elő egy 24 cm átmérőjű sütőformát. Vajazzuk ki és lisztezzük be, vagy béleljük ki sütőpapírral. Válasszuk szét a tojásokat, a fehérjéket és a sárgákat külön tálakba tegyük.
Piskóta készítése:
A tojásfehérjéhez adjunk egy csipet sót, és verjük kemény habbá. Kanalanként adjuk hozzá a cukrot, és folytassuk a habverést, amíg fényes, szilárd habot nem kapunk. Egyenként keverjük bele a tojássárgákat, majd adjunk hozzá egy teáskanál vanília kivonatot.
Szitáljuk át a lisztet, és óvatosan keverjük bele a tojásos habba, hogy ne essen össze. Gyengéd, alulról felfelé irányuló mozdulatokkal keverjük spatulával vagy fakanállal. Öntsük a tésztát az előkészített sütőformába, és süssük kb. 30-35 percig a sütő középső rácsán, vagy amíg a piskóta aranybarna lesz, és a beleszúrt tű tisztán jön ki. Vegyük ki a sütőből, hagyjuk a formában pár percig hűlni, majd tegyük rácsra, és hagyjuk teljesen kihűlni és vágjuk ketté.
Eperkrém:
Egy fazékban kezdjük el főzni az epret a cukorral. Keverjük el a pudingport 2 dl vízben, majd adjuk hozzá az eperhez, amikor az levet ereszt. Addig főzzük, amíg besűrűsödik, majd kenjük rá az alsó piskótalapra.
Vaníliakrém:
Verjük a habtejszínt a cukorral. Amikor kezd sűrűsödni, adjuk hozzá a keverős pudingport, és folytassuk a verést, amíg besűrűsödik (vigyázzunk, ne verjük túl). Ha az eperkrém kihűlt, kanalazzuk rá a vaníliakrémet, majd helyezzük rá a másik piskótalapot.
Díszítés:
Verjük kemény habbá a habtejszínt a kristálycukorral, majd adjuk hozzá a habfixálót és a tortazselét. (Ha nem születésnapi tortáról van szó, ez akár el is maradhat.)

