Tészta elkészítése
A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. A vajat kisebb darabokra vágjuk, majd a liszttel elmorzsoljuk, hozzáadjuk a porcukrot. A közepébe mélyedést készítünk, beleütjük a tojást, és villával habosra verjük. A tejet és a vanília aromát hozzáadjuk, majd a lisztes keverékkel együtt puha masszává gyúrjuk.
A tésztát gömbölyítjük, majd sodrófával kb. 20 cm átmérőjű körré lapítjuk, és sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. A tetejét kevés tejjel lekenjük, és 12–15 perc alatt aranybarnára sütjük. Rácsra téve kihűtjük, majd a tortalapot vízszintesen kettévágjuk.
Krém és töltelék
Az epret megmossuk, lecsöpögtetjük, szárát eltávolítjuk, és vastag szeletekre vágjuk. A tejszínből kemény habot verünk (növényi alapú változatnál nincs szükség fixálóra), majd óvatosan beleforgatjuk a joghurtot. Az alsó tortalapot megkenjük a krém felével, beterítjük az eperszeletekkel, majd ráhalmozzuk a maradék krémet.
Összeállítás és tálalás
A felső tortalapot a krém tetejére illesztjük, majd porcukorral meghintjük. Ízlés szerint friss eperszemekkel díszítjük. Nyolc szeletre vágjuk, és azonnal tálaljuk.
Tipp
A tésztába keverhetünk kevés reszelt citromhéjat, hogy frissebb ízt kapjon. Az epres réteget gazdagíthatjuk szeletelt banánnal vagy málnával is. Ha ünnepi alkalomra készítjük, a tetejét bevonhatjuk áttetsző tortazselével, így fényesebb és tartósabb lesz a díszítés.