Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Epertorta recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

A tortához

  • 25 dkg finomliszt
  • 2 kiskanál sütőpor
  • 6 dkg vaj (vagy margarin)
  • 20 dkg porcukor
  • 1 db tojás
  • 5 evőkanál tej
  • 0,5 kiskanál vanília aroma
  • kevés tej (a tészta lekenéséhez )

A töltelékhez

  • 25 dkg eper (lehet több is!)
  • 2 dl habtejszín (növényi alapú)
  • 125 g epres joghurt (natúr is jó :)
  • porcukor (a szóráshoz )

Elkészítése

Tészta elkészítése

A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. A vajat kisebb darabokra vágjuk, majd a liszttel elmorzsoljuk, hozzáadjuk a porcukrot. A közepébe mélyedést készítünk, beleütjük a tojást, és villával habosra verjük. A tejet és a vanília aromát hozzáadjuk, majd a lisztes keverékkel együtt puha masszává gyúrjuk.

A tésztát gömbölyítjük, majd sodrófával kb. 20 cm átmérőjű körré lapítjuk, és sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. A tetejét kevés tejjel lekenjük, és 12–15 perc alatt aranybarnára sütjük. Rácsra téve kihűtjük, majd a tortalapot vízszintesen kettévágjuk.

Krém és töltelék

Az epret megmossuk, lecsöpögtetjük, szárát eltávolítjuk, és vastag szeletekre vágjuk. A tejszínből kemény habot verünk (növényi alapú változatnál nincs szükség fixálóra), majd óvatosan beleforgatjuk a joghurtot. Az alsó tortalapot megkenjük a krém felével, beterítjük az eperszeletekkel, majd ráhalmozzuk a maradék krémet.

Összeállítás és tálalás

A felső tortalapot a krém tetejére illesztjük, majd porcukorral meghintjük. Ízlés szerint friss eperszemekkel díszítjük. Nyolc szeletre vágjuk, és azonnal tálaljuk.

Tipp

A tésztába keverhetünk kevés reszelt citromhéjat, hogy frissebb ízt kapjon. Az epres réteget gazdagíthatjuk szeletelt banánnal vagy málnával is. Ha ünnepi alkalomra készítjük, a tetejét bevonhatjuk áttetsző tortazselével, így fényesebb és tartósabb lesz a díszítés.

https://receptneked.wps.hu/edes-sutemenyek/epertorta-4/