Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Epertorta recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 6 db tojás
  • 180 g cukor
  • 180 g liszt
  • csipet só
  • 1 teáskanál vanília kivonat

Eperkrémhez

  • 0,5 kg eper
  • 10 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliaízű pudingpor

Vanília krémhez

  • 2 dl habtejszín
  • 2 csomag hidegen keverhető vaníliás pudingpor

Díszítéshez

  • 2 dl habtejszín
  • 2 csomag habfixáló
  • 1 csomag színtelen tortazselé
  • 1 evőkanál kristálycukor

Elkészítése

Előkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra, majd készítsünk elő egy 24 cm átmérőjű sütőformát. Vajazzuk ki és lisztezzük be, vagy béleljük ki sütőpapírral. Válasszuk szét a tojásokat, a fehérjéket és a sárgákat külön tálakba tegyük.

Piskóta készítése:

A tojásfehérjéhez adjunk egy csipet sót, és verjük kemény habbá. Kanalanként adjuk hozzá a cukrot, és folytassuk a habverést, amíg fényes, szilárd habot nem kapunk. Egyenként keverjük bele a tojássárgákat, majd adjunk hozzá egy teáskanál vanília kivonatot.

Szitáljuk át a lisztet, és óvatosan keverjük bele a tojásos habba, hogy ne essen össze. Gyengéd, alulról felfelé irányuló mozdulatokkal keverjük spatulával vagy fakanállal. Öntsük a tésztát az előkészített sütőformába, és süssük kb. 30-35 percig a sütő középső rácsán, vagy amíg a piskóta aranybarna lesz, és a beleszúrt tű tisztán jön ki. Vegyük ki a sütőből, hagyjuk a formában pár percig hűlni, majd tegyük rácsra, és hagyjuk teljesen kihűlni és vágjuk ketté.

Eperkrém:

Egy fazékban kezdjük el főzni az epret a cukorral. Keverjük el a pudingport 2 dl vízben, majd adjuk hozzá az eperhez, amikor az levet ereszt. Addig főzzük, amíg besűrűsödik, majd kenjük rá az alsó piskótalapra.

Vaníliakrém:

Verjük a habtejszínt a cukorral. Amikor kezd sűrűsödni, adjuk hozzá a keverős pudingport, és folytassuk a verést, amíg besűrűsödik (vigyázzunk, ne verjük túl). Ha az eperkrém kihűlt, kanalazzuk rá a vaníliakrémet, majd helyezzük rá a másik piskótalapot.

Díszítés:

Verjük kemény habbá a habtejszínt a kristálycukorral, majd adjuk hozzá a habfixálót és a tortazselét. (Ha nem születésnapi tortáról van szó, ez akár el is maradhat.)

https://receptneked.wps.hu/edes-sutemenyek/epertorta/