Elkészítése
Kölesgombóc elkészítése
A kölest a tejben lassú tűzön, folyamatos keverés mellett megfőzzük kb. 30 perc alatt, amíg besűrűsödik és a szemek kinyílnak. A főzés közben hozzáadjuk a cukrot, majd a végén a vaníliakivonatot is. Hagyjuk teljesen kihűlni.
Közben a csokoládét gőz fölött felolvasztjuk. A tejszínt kemény habbá verjük, majd óvatosan beleforgatjuk a megolvasztott csokoládét. A krémet hűtőbe vagy mélyhűtőbe tesszük, hogy megszilárduljon.
A kihűlt köleshez keverjük a tojássárgáját, és ha szükséges, kevés tejet, hogy jól formázható masszát kapjunk. Nedves kézzel egy maréknyi kölest kilapítunk, közepébe teszünk egy adag csokis krémet, majd gombóccá formáljuk.
Panírozás és sütés
A gombócokat először kekszdarában, majd felvert tojásban, végül ismét kekszdarában megforgatjuk. Forró olajban 2-3 percig sütjük, amíg aranyszínűek lesznek és a közepén a csokoládé felolvad. Papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges olaj lecsepegjen.
Eperszósz elkészítése
A megtisztított epret feldaraboljuk, majd egy serpenyőben a vízzel és a cukorral összefőzzük. Csak rövid ideig főzzük, hogy az eper darabos maradjon és a cukor elolvadjon. A végén egy kevés balzsamecettel és friss bazsalikommal ízesítjük.
A gombócokat tányérra rendezzük, köré öntjük az eperszószt, és friss citromfűvel díszítve kínáljuk.
Tipp
A gombócokat akár előre is elkészíthetjük, és tálalás előtt gyorsan kisütjük. Ha még különlegesebb ízt szeretnénk, az eperszószba egy kevés reszelt citromhéjat vagy vaníliát is tehetünk.
