Nincs megjeleníthető értesítés
A kiválasztott alapanyagokat hozzáadtuk a bevásárlólistához.
A hozzáadás sikertelen.
Nincs kiválasztva hozzávaló.
Értékelés:
1 Csillag2 Csillag3 Csillag4 Csillag5 CsillagLoading...
Megosztás:

Az epres-csokis kölesgombóc igazi különlegesség, amely egyszerre könnyű és mégis desszertnek tökéletesen laktató. A csokoládéval töltött kölesgombóc ropogós bundában sül meg, amit friss eperszósz tesz még izgalmasabbá. Ünnepi alkalmakra és hétvégi édességnek is remek választás.

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
45 perc
Mennyiség:
adag
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Beküldte: 2013.08.31.

Kölesgombóchoz

Töltelékhez

Eperszósz

Panírozás

Elkészítése

Kölesgombóc elkészítése

A kölest a tejben lassú tűzön, folyamatos keverés mellett megfőzzük kb. 30 perc alatt, amíg besűrűsödik és a szemek kinyílnak. A főzés közben hozzáadjuk a cukrot, majd a végén a vaníliakivonatot is. Hagyjuk teljesen kihűlni.

Közben a csokoládét gőz fölött felolvasztjuk. A tejszínt kemény habbá verjük, majd óvatosan beleforgatjuk a megolvasztott csokoládét. A krémet hűtőbe vagy mélyhűtőbe tesszük, hogy megszilárduljon.

A kihűlt köleshez keverjük a tojássárgáját, és ha szükséges, kevés tejet, hogy jól formázható masszát kapjunk. Nedves kézzel egy maréknyi kölest kilapítunk, közepébe teszünk egy adag csokis krémet, majd gombóccá formáljuk.

Panírozás és sütés

A gombócokat először kekszdarában, majd felvert tojásban, végül ismét kekszdarában megforgatjuk. Forró olajban 2-3 percig sütjük, amíg aranyszínűek lesznek és a közepén a csokoládé felolvad. Papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges olaj lecsepegjen.

Eperszósz elkészítése

A megtisztított epret feldaraboljuk, majd egy serpenyőben a vízzel és a cukorral összefőzzük. Csak rövid ideig főzzük, hogy az eper darabos maradjon és a cukor elolvadjon. A végén egy kevés balzsamecettel és friss bazsalikommal ízesítjük.

A gombócokat tányérra rendezzük, köré öntjük az eperszószt, és friss citromfűvel díszítve kínáljuk.

Tipp

A gombócokat akár előre is elkészíthetjük, és tálalás előtt gyorsan kisütjük. Ha még különlegesebb ízt szeretnénk, az eperszószba egy kevés reszelt citromhéjat vagy vaníliát is tehetünk.

Oszd meg velünk, hogy milyen lett!

Alkategóriák:
Alkalom: Vasárnapi receptek Konyha: Magyar Évszak: Nyár Ár: Megfizethető Gyakorlat: Haladóknak Fogás: Desszert
Nézd meg a feltöltő többi receptjét is