Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Epres-csokis kölesgombóc recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Kölesgombóchoz

  • 2 kávés csésze köles (kávés csésze)
  • 6 kávés csésze tej
  • 2 evőkanál cukor
  • vanília kivonat

Töltelékhez

  • 2 dl tejszín
  • 0,5 tábla étcsokoládé

Eperszósz

  • 30 dkg eper (érett)
  • 4 evőkanál víz
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 evőkanál balzsamecet
  • bazsalikom levél
  • 1 db tojássárgája

Panírozás

  • 1 db tojás
  • darált keksz

Elkészítése

Kölesgombóc elkészítése

A kölest a tejben lassú tűzön, folyamatos keverés mellett megfőzzük kb. 30 perc alatt, amíg besűrűsödik és a szemek kinyílnak. A főzés közben hozzáadjuk a cukrot, majd a végén a vaníliakivonatot is. Hagyjuk teljesen kihűlni.

Közben a csokoládét gőz fölött felolvasztjuk. A tejszínt kemény habbá verjük, majd óvatosan beleforgatjuk a megolvasztott csokoládét. A krémet hűtőbe vagy mélyhűtőbe tesszük, hogy megszilárduljon.

A kihűlt köleshez keverjük a tojássárgáját, és ha szükséges, kevés tejet, hogy jól formázható masszát kapjunk. Nedves kézzel egy maréknyi kölest kilapítunk, közepébe teszünk egy adag csokis krémet, majd gombóccá formáljuk.

Panírozás és sütés

A gombócokat először kekszdarában, majd felvert tojásban, végül ismét kekszdarában megforgatjuk. Forró olajban 2-3 percig sütjük, amíg aranyszínűek lesznek és a közepén a csokoládé felolvad. Papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges olaj lecsepegjen.

Eperszósz elkészítése

A megtisztított epret feldaraboljuk, majd egy serpenyőben a vízzel és a cukorral összefőzzük. Csak rövid ideig főzzük, hogy az eper darabos maradjon és a cukor elolvadjon. A végén egy kevés balzsamecettel és friss bazsalikommal ízesítjük.

A gombócokat tányérra rendezzük, köré öntjük az eperszószt, és friss citromfűvel díszítve kínáljuk.

Tipp

A gombócokat akár előre is elkészíthetjük, és tálalás előtt gyorsan kisütjük. Ha még különlegesebb ízt szeretnénk, az eperszószba egy kevés reszelt citromhéjat vagy vaníliát is tehetünk.

https://receptneked.wps.hu/edes-sutemenyek/epres-csokis-kolesgomboc/