Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Epres joghurtkocka recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Tésztához

  • 9 db tojás
  • 9 evőkanál liszt
  • 9 evőkanál porcukor
  • 1 kávéskanál sütőpor

A piskótatekercsek töltéséhez

  • 0,5 üveg lekvár

A gyümölcskocsonyához

  • 4 dl víz
  • 8 púpozott teáskanál zselatin
  • 1 teáskanál citromlé
  • cukor (ízlés szerint)

Továbbá

  • kb 30 dkg eper (lehet más gyümölccsel is)
  • tepsi (20×30 cm)

A krémhez

  • 2,5 dl tejszínhab
  • 400 g epres joghurt
  • zselatin ( a gyümölcskocsonyánál írt mennyiségből 1 dl a krémbe kerül)

Az edény kibéleléséhez

  • folpack

A piskótatekercsek sütéséhez

  • 2 nagy gáztepsi (sütőpapírral bélelve)
Epres joghurtkocka

Elkészítése

Első lépésként a kiválasztott tepsit vagy tálat (akár tortaformában is készíthető) folpackkal kibéleljük, úgy, hogy a szélei túl lógjanak, így könnyebb lesz majd a süteményt kiborítani. Az előkészített felezett epreket szorosan lerakjuk az aljára. A zselatint elkeverjük a vízzel, cukorral és citromlével, majd lassú tűzön felforraljuk. Miután elkészült, kihűtjük, és a gyümölcsökre öntjük, de kb. 1 dl zselatint félreteszünk a krémhez. A tepsit betesszük a fagyasztóba, hogy a zselatinos réteg gyorsan megdermedjen.

A következő lépésben elkészítjük a krémet. A tejszínt kemény habbá verjük, majd a joghurttal tovább keverjük. Ehhez hozzáadjuk az 1 dl félretett zselatint is, és az egészet jól összedolgozzuk. A krémet hűtőbe tesszük, hogy kicsit összeálljon.

Ezután következik a piskóta. Az egész tojásokat a porcukorral kb. 5 perc alatt habosra keverjük egy keverőgéppel. Hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet, és simára keverjük. A tésztát megfelezzük, és két lapot sütünk belőle nagy gáztepsiben. A megsült piskótákat még melegen feltekerjük, majd lekvárral megkenjük. Miután kihűltek, az egyik tekercset felszeleteljük, és a megdermedt gyümölcsös zselatinos rétegre szorosan egymás mellé helyezzük.

A krémet ráöntjük a piskótatekercsekre, majd az edényt kissé megrázzuk, hogy a krém minden rést kitöltsön. A másik tekercset is felszeleteljük, és a krém tetejére helyezzük. Enyhén rányomkodjuk, hogy stabilan maradjon. A süteményt kb. 1 órára a fagyasztóba tesszük, hogy a krém teljesen megdermedjen.

A végén egy tálcára borítjuk a süteményt (használhatunk például egy kicsi gyerek gyúródeszkát is, amelyet szalvétával és folpackkal vonunk be), majd a folpackot óvatosan lehúzzuk róla. A süteményt kockákra szeleteljük, és tálaljuk.

Ez a sütemény bármilyen gyümölccsel elkészíthető, az adott gyümölcshöz illő joghurttal. Tortaformában is remekül működik. Az elkészítés végén, ha marad néhány szelet piskótatekercs, azt jó étvággyal el is fogyaszthatjuk!

https://receptneked.wps.hu/edes-sutemenyek/epres-joghurtkocka/