Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Epres tejberizs recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Tejberizshez

  • 20 dkg rizs
  • 6 dl tej
  • 1,5 dl habtejszín
  • 10 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor

Eperdzsemhez

  • 50 dkg eper
  • 3 evőkanál méz
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 mokkáskanál fahéj

Elkészítése

A rizst legalább két vízben mossuk meg és alaposan csepegtessük le.

Ezután adjuk hozzá a tejet és a tejszínt, melegítsük forráspontig, majd vegyük kisebbre a hőfokot és főzzük puhára. Főzés közben többször keverjük meg, majd kóstolással ellenőrizzük, hogy kellően megpuhultak-e a rizsszemek (amennyiben szükséges, még egy kevés tejet önthetünk hozzá főzés közben).

Amikor a rizs puhára főtt, vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a porcukrot és a vaníliás cukrot és keverjük jól össze.

Az epret alaposan mossuk meg, majd daraboljuk fel.

Egy serpenyőben olvasszuk fel a mézet, adjuk hozzá a feldarabolt epret, a vaníliás cukrot és az őrölt fahéjat, majd néha megkeverve pároljuk pár percig.

Az étkezési keményítőt keverjük simára a vízzel, majd állandó keverés mellett adjuk hozzá az eperhez és addig főzzük, hogy kellően besűrűsödjön (arra figyeljünk, nehogy túl sűrű legyen a dzsem).

Az elkészült tejberizst az eperdzsemmel váltakozva kanalazzuk a poharakba, majd tegyük be a hűtőbe, hogy kellően lehűljön.

https://receptneked.wps.hu/edes-sutemenyek/epres-tejberizs/