Az almát meghámozzuk, lereszeljük, és egy lábosba tesszük. Hozzáadjuk a vizet, és közepes lángon pároljuk. Amikor az alma kissé megpuhult, hozzákeverjük a porcukrot, a vaníliás pudingport, a darált kekszet és az őrölt fahéjat. Az egészet jól összeforraljuk, majd félretesszük hűlni.
A piskótához a tojásfehérjéket kemény habbá verjük, majd fokozatosan hozzáadjuk a kristálycukrot, és tovább verjük, amíg fényes és kemény nem lesz. Ezután hozzákeverjük a tojássárgájákat, és alaposan elkeverjük. A lisztet összeszitáljuk a sütőporral, majd óvatosan a tojásos keverékhez forgatjuk.
Egy közepes tepsit kibélelünk alufóliával. Az almás masszát egyenletesen eloszlatjuk az alján, majd ráöntjük a piskótamasszát. Az egészet előmelegített sütőben 180 fokon kb. 25-30 perc alatt készre sütjük. Amikor megsült, a piskóta tetejét vékonyan meghintjük liszttel, hogy ne ragadjon a deszkára, majd óvatosan kiborítjuk a tepsiből, és lehúzzuk róla az alufóliát.
A tetejéhez a szénsavas vizet a kristálycukorral forrásig melegítjük. Közben a narancsszörpöt összekeverjük a vaníliás pudingporral, majd a forró vizet levesszük a tűzről, és hozzáöntjük a szörpös pudingot. Az egészet visszatesszük a tűzre, és állandó keverés mellett sűrűre főzzük. A még meleg pudingot egyenletesen az almás rétegre öntjük.
Miután a sütemény teljesen kihűlt, szeleteljük és tálaljuk.