Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Fahéjas-aszalt szilvás bejgli recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Tészta

  • 50 dkg finomliszt
  • 5 dkg porcukor
  • 25 dkg vaj vagy margarin
  • 1,5 dl tej
  • 1 tojássárgája
  • 2 dkg élesztő
  • csipet só
  • 0,5 citrom reszelt héja

Töltelék

  • 70 dkg aszalt szilva (kb)
  • 15 dkg cukor
  • 2 evőkanál méz
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 dl víz
  • 3 dl vörösbor
  • 5 darab őrölt szegfűszeg
  • 2 kiskanál őrölt fahéj

Kenéshez

  • 1 tojás

Elkészítése

A tészta hozzávalóit egy nagy tálba tesszük és addig dolgozzuk, amíg kemény, rugalmas tésztát kapunk. Folpackba csomagoljuk és minimum 30 percig hűtőben pihentetjük.

Közben elkészítjük a tölteléket. Egy lábasba öntjük a vizet a cukrot és a fűszereket, alacsony lángon sűrű szirupot főzünk belőle. Amikor kezd arany színű lenni, akkor hozzáadjuk a mézet, a vörösbort és az aszalt szilvát. Tovább főzzük, amíg a szilva teljesen megpuhult és újra szirup állagú lesz a lé. Kihűtjük, majd botmixerrel pürésítjük.

A tésztát 3 cipóra osztjuk, vékony téglalappá nyújtjuk (kb 20*30 cm) és a töltelék 1/3-át rákenjük, az oldalán elhagyunk 1-1 centit, amit visszahajtunk és végül feltekerjük. A többi tésztát is elkészítjük.

A bejglik tetejét megkenjük felvert tojássárgájával. Hűtőbe tesszük és szárítjuk a tojást a tetején. Ha megszáradt újra lekenjük, de most tojásfehérjével.

Ismét szárítjuk, villával megszurkáljuk és csak ezután sütjük. Ezt be kell tartani, mert csak így lesz szép márványos a teteje.

180 fokra előmelegített sütőben 25-30 percig sütjük.

https://receptneked.wps.hu/edes-sutemenyek/fahejas-aszalt-szilvas-bejgli/