Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Fahéjas csiga recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Tésztához

  • 50 dkg finomliszt
  • 6 dkg vaj
  • 1 tojás
  • 10 dkg porcukor
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 2 dl tej
  • 1 dl habtejszín
  • csipet só

Fahéjas töltelékhez

  • 10 dkg puha vaj
  • 2 evőkanál őrölt fahéj
  • 3 evőkanál kristálycukor
  • 1 csomag vaníliás cukor

Elkészítése

A lisztet keverjük össze egy csipet sóval, majd szitáljuk át.

1 dl langyos tejet keverjük össze egy teáskanál cukorral, morzsoljuk bele az élesztő, majd pár perc alatt futtassuk fel.

A vajat olvasszuk fel, majd a porcukorral, az egész tojással és a maradék langyos tejjel és tejszínnel keverjük simára.

Ezután öntsük bele a keverőtálba, adjuk hozzá a felfuttatott élesztőt és a lisztes keveréket, majd pár perc alatt dagasszuk be a tésztát.

A kész tésztát egy óra alatt kelesszük a duplájára letakarva.

A megkelt tésztát ezután borítsuk ki egy lisztezett felületre, majd nyújtsuk ki kb 0,5 cm vastagra.

Az őrölt fahéjat keverjük össze a kristálycukorral és a vaníliás cukorral (ízlés szerinti arányba keverjük össze a fahéjat a cukorral, attól függően, hogy mennyire édesen szeretjük).

Az előzőleg kinyújtott tésztát, kenjük meg a puha vajjal, majd szórjuk meg a fahéjas cukorral és tekerjük fel úgy, mint a bejglit.

A feltekert tésztát ezután éles késsel szeleteljük fel és egymástól kicsit távolabb helyezzük rá a sütőpapírral bélelt tepsire, majd takarjuk le egy konyharuhával és szobahőmérsékleten 25 perc alatt kelesszük meg újra.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd forró sütőbe 25-30 perc alatt süssük szép pirosra (én légkeverésnél 170 fokon, 25 percig sütöttem).

A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a csigákat a tepsiben, majd helyezzük rácsra és hűtsük ki teljesen.

https://receptneked.wps.hu/edes-sutemenyek/fahejas-csiga-3/