Hozzávalók (a bögre 2 dl-es):
- 1/4 bögre nyírfacukor
- 2 bögre teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
- 1/3 bögre vaj
- 2 tojás
- 1 bögre víz
- 1/2 tk só
- 1 kávéskanál szódabikarbóna
- őrölt fahéj (ízlés szerint)
- 1 vaníliarúd kikapart magja vagy 1 csomag vaníliás cukor
- eper vagy eperlekvár
- olaj a kisütéséhez
Elkészítése:
A vizet a sóval, a cukorral és vajjal felforraljuk.
Ez alatt a tojásokat elkeverjük a vaníliás cukorral és a szódabikarbónás liszttel. Mikor felforrt a vajas folyadék, csomómentesre keverünk minden hozzávalót és kanállal szaggatva, forró olajban, közepes lángon, aranybarnára sütjük a fánkokat.
A legfinomabb, ha kókuszolajban sütjük ki.
Fahéjas cukorral és házi eperlekvárral tálalva javaslom a fogyasztását.