Ez a sütemény igazán különleges, mert a kelt tésztát rétegezve, muffin formában sütjük meg, így mutatós legyező alakot kap. Fahéjas vajjal ízesítve is nagyon finom, de akár más változatban is elkészíthető.
Elkészítés lépései
- Az élesztőt langyos tejben kevés cukorral felfuttatjuk.
- A felfuttatott élesztőt a többi hozzávalóval összegyúrjuk, és meleg helyen, letakarva duplájára kelesztjük.
- A megkelt tésztát nagy téglalap alakúra nyújtjuk.
- Megkenjük az olvasztott vaj és fahéj keverékével.
- Hosszában derelyevágóval vagy pizzavágóval 5 egyenlő csíkra vágjuk.
- A csíkokat egymásra tesszük, majd keresztben 12 részre vágjuk.
- A darabokat középen kicsit félbehajtjuk, és papírkapszlikkal bélelt muffin sütőformába tesszük.
- Letakarva 15 percig pihentetjük.
- Opcionálisan minden legyező tetejére szórhatunk egy kevés barna cukrot.
- 180 °C-ra előmelegített légkeveréses sütőben, középső rácson kb. 15 perc alatt világosra sütjük.
Tálalhatjuk lekvárral vagy akár vaníliaöntettel is – mi lekvárba mártogattuk, és azon nyomban el is fogyott. Másnapról véleményt sem tudunk mondani, mert nem maradt belőle. Legközelebb kakaós és diós változatban is elkészítjük!