Elkészítése
Körte előkészítése:
A vizet a cukorral felforraljuk, majd a meghámozott körtéket néhány percre beletesszük főni. Ezután kivesszük, lecsepegtetjük, és az aljukat levágjuk, hogy stabilan álljanak majd a formában. A körtéket lisztbe forgatjuk körülbelül háromnegyedükig, majd egy sütőpapírral bélelt, 30*10 cm-es doboz vagy kalács formába állítjuk.
Tészta:
A tojásokat habosra keverjük a cukorral és a vaníliás cukorral. A lisztet összekeverjük a sütőporral, a fahéjjal és a sóval. Az olajat és az olvasztott vajat a tojásos-cukros keverékhez adjuk, majd fokozatosan hozzákeverjük a száraz hozzávalókat, amíg sima tésztát kapunk.
Sütés:
A masszát a körték köré öntjük a formába, majd megszórjuk kevés fahéjas cukorral. A körték csúcsát és szárát alufóliával betekerjük, hogy ne süljenek túl. Előmelegített sütőben, 170 °C-on aranybarnára sütjük kb 35-40 perc alatt. Tűpróbát végezzünk!
Tálalás:
A kész süteményt hagyjuk kihűlni, majd porcukorral megszórva szeleteljük és kínáljuk.
Tipp:
A tésztába tehetünk reszelt narancshéjat is, amely jól illik a fahéjhoz és a körtéhez. Ha különlegesebbé szeretnénk tenni, a porcukor helyett készíthetünk rá könnyű vaníliamázat, amely még jobban kiemeli a gyümölcs ízét.

