Elkészítése
Az élesztőt a langyos tejjel és a langyos vízzel összekeverjük, majd kb. 15 perc alatt felfuttatjuk.
A vajat megolvasztjuk. A lisztet, porcukrot, tojást és a megolvasztott vajat összekeverjük a felfuttatott élesztős tejjel, majd tésztává gyúrjuk. Alaposan kidagasztjuk, letakarva kb. 45 percig kelesztjük, amíg a duplájára nő.
A megkelt tésztából tenyérnyi korongokat formázunk. Mindegyik közepére egy kanál áfonyalekvárt teszünk, majd a széleket összefogjuk és gombóccá formázzuk.
A megtöltött fánkokat sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, egymástól kissé távol. Előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 30 perc alatt aranyszínűre sütjük.
Tipp
A kisült fánkokat megszórhatjuk porcukorral, vagy megkenhetjük egy kevés olvasztott vajjal, hogy még puhábbak legyenek. Ha változatosságra vágyunk, készíthetjük másféle lekvárral vagy akár csokoládékrémmel töltve is.
