Nincs megjeleníthető értesítés
A kiválasztott alapanyagokat hozzáadtuk a bevásárlólistához.
A hozzáadás sikertelen.
Nincs kiválasztva hozzávaló.
Értékelés:
1 Csillag2 Csillag3 Csillag4 Csillag5 CsillagLoading...
Megosztás:

A Fekete rózsa sütemény igazi ünnepi desszert: omlós tészta, szaftos mákos töltelék és lágy vaníliakrém rétegződik benne, a tetején fényes csokimázzal. Elkészítése több lépésből áll, de a végeredmény egy látványos és finom sütemény, amely családi összejöveteleken vagy ünnepeken biztosan sikert arat.

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
perc
Mennyiség:
adag
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Beküldte: 2013.10.18.

Tészta

Mákos töltelék

Krém

Máz

Elkészítése

Tészta elkészítése

A lisztet, a vajat vagy margarint, a porcukrot, a tojást, a sütőport, a szódabikarbónát, a sót és a tejet összegyúrjuk, amíg egynemű tésztát kapunk. Az elkészült tésztát öt egyenlő részre osztjuk. Két gombócot kinyújtunk, majd gáztepsi hátoldalán, 180 fokon kb. 10 perc alatt halványra sütünk. A lapokat félretesszük.

A maradék három gombócot szintén kinyújtjuk, ezek lesznek a töltött rudak alapjai.

Mákos töltelék és rudak

A darált mákot, a porcukrot, a langyos tejet, a vaníliás cukrot és a reszelt citromhéjat összekeverjük. A tölteléket rákenjük a három kinyújtott lapra, majd mindegyiket feltekerjük, mint a bejglit. A rudakat sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, és 190 fokon 25–30 percig sütjük. Ha a rudak kissé összesülnek, nem gond, hagyjuk őket úgy kihűlni.

Krém elkészítése

A pudingport a tejben a csomagolás szerint megfőzzük, majd teljesen kihűtjük. A margarint vagy vajat habosra keverjük a porcukorral, majd a kihűlt pudinggal sima, könnyű krémet készítünk.

Sütemény összeállítása

Az egyik megsült lapot deszkára tesszük, erre kenjük a krém felét. Erre a rétegre helyezzük a három mákos rudat egymás mellé, majd a krém másik felét is rákenjük a tetejükre. Befedjük a másik megsült lappal, enyhén lenyomatjuk, és pár órára hűvös helyre tesszük, hogy a rétegek jól összeálljanak.

Csokimáz

A tortabevonót vízgőz felett felolvasztjuk, hozzáadjuk az olajat, simára keverjük, majd a sütemény tetejére öntjük. Széles pengéjű késsel elsimítjuk a felületet. A süteményt néhány óra pihentetés után szépen lehet szeletelni.

Tipp

A sütemény íze másnapra még jobban összeér, így érdemes előre elkészíteni. A mák helyett dióval is elkészíthetjük, ha változatosságra vágyunk.

Oszd meg velünk, hogy milyen lett!

Alkategóriák:
Alkalom: Vasárnapi receptek Évszak: Egész évben Ár: Kicsit drágább Gyakorlat: Haladóknak Fogás: Desszert
Nézd meg a feltöltő többi receptjét is