Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Fekete rózsa recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Tészta

  • 60 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 15 dkg porcukor
  • 1 db tojás
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 késhegynyi só
  • 2 dl tej

Mákos töltelék

  • 20 dkg darált mák
  • 15 dkg porcukor
  • 2 dl langyos tej
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 db citrom reszelt héja

Krém

  • 1 liter tej
  • 2 csomag vaníliaízű pudingpor
  • 25 dkg margarin (vagy vaj)
  • 20 dkg porcukor

Máz

  • 1 tábla tortabevonó
  • 2 evőkanál olaj

Elkészítése

Tészta elkészítése

A lisztet, a vajat vagy margarint, a porcukrot, a tojást, a sütőport, a szódabikarbónát, a sót és a tejet összegyúrjuk, amíg egynemű tésztát kapunk. Az elkészült tésztát öt egyenlő részre osztjuk. Két gombócot kinyújtunk, majd gáztepsi hátoldalán, 180 fokon kb. 10 perc alatt halványra sütünk. A lapokat félretesszük.

A maradék három gombócot szintén kinyújtjuk, ezek lesznek a töltött rudak alapjai.

Mákos töltelék és rudak

A darált mákot, a porcukrot, a langyos tejet, a vaníliás cukrot és a reszelt citromhéjat összekeverjük. A tölteléket rákenjük a három kinyújtott lapra, majd mindegyiket feltekerjük, mint a bejglit. A rudakat sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, és 190 fokon 25–30 percig sütjük. Ha a rudak kissé összesülnek, nem gond, hagyjuk őket úgy kihűlni.

Krém elkészítése

A pudingport a tejben a csomagolás szerint megfőzzük, majd teljesen kihűtjük. A margarint vagy vajat habosra keverjük a porcukorral, majd a kihűlt pudinggal sima, könnyű krémet készítünk.

Sütemény összeállítása

Az egyik megsült lapot deszkára tesszük, erre kenjük a krém felét. Erre a rétegre helyezzük a három mákos rudat egymás mellé, majd a krém másik felét is rákenjük a tetejükre. Befedjük a másik megsült lappal, enyhén lenyomatjuk, és pár órára hűvös helyre tesszük, hogy a rétegek jól összeálljanak.

Csokimáz

A tortabevonót vízgőz felett felolvasztjuk, hozzáadjuk az olajat, simára keverjük, majd a sütemény tetejére öntjük. Széles pengéjű késsel elsimítjuk a felületet. A süteményt néhány óra pihentetés után szépen lehet szeletelni.

Tipp

A sütemény íze másnapra még jobban összeér, így érdemes előre elkészíteni. A mák helyett dióval is elkészíthetjük, ha változatosságra vágyunk.

https://receptneked.wps.hu/edes-sutemenyek/fekete-rozsa-2/