Tészta elkészítése
A lisztet, a vajat vagy margarint, a porcukrot, a tojást, a sütőport, a szódabikarbónát, a sót és a tejet összegyúrjuk, amíg egynemű tésztát kapunk. Az elkészült tésztát öt egyenlő részre osztjuk. Két gombócot kinyújtunk, majd gáztepsi hátoldalán, 180 fokon kb. 10 perc alatt halványra sütünk. A lapokat félretesszük.
A maradék három gombócot szintén kinyújtjuk, ezek lesznek a töltött rudak alapjai.
Mákos töltelék és rudak
A darált mákot, a porcukrot, a langyos tejet, a vaníliás cukrot és a reszelt citromhéjat összekeverjük. A tölteléket rákenjük a három kinyújtott lapra, majd mindegyiket feltekerjük, mint a bejglit. A rudakat sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, és 190 fokon 25–30 percig sütjük. Ha a rudak kissé összesülnek, nem gond, hagyjuk őket úgy kihűlni.
Krém elkészítése
A pudingport a tejben a csomagolás szerint megfőzzük, majd teljesen kihűtjük. A margarint vagy vajat habosra keverjük a porcukorral, majd a kihűlt pudinggal sima, könnyű krémet készítünk.
Sütemény összeállítása
Az egyik megsült lapot deszkára tesszük, erre kenjük a krém felét. Erre a rétegre helyezzük a három mákos rudat egymás mellé, majd a krém másik felét is rákenjük a tetejükre. Befedjük a másik megsült lappal, enyhén lenyomatjuk, és pár órára hűvös helyre tesszük, hogy a rétegek jól összeálljanak.
Csokimáz
A tortabevonót vízgőz felett felolvasztjuk, hozzáadjuk az olajat, simára keverjük, majd a sütemény tetejére öntjük. Széles pengéjű késsel elsimítjuk a felületet. A süteményt néhány óra pihentetés után szépen lehet szeletelni.
Tipp
A sütemény íze másnapra még jobban összeér, így érdemes előre elkészíteni. A mák helyett dióval is elkészíthetjük, ha változatosságra vágyunk.