Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Fekete rózsa recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Tészta

  • 60 dkg liszt
  • 10 dkg margarin
  • 30 dkg porcukor
  • 1 db tojás
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • só
  • 2 dl tej

Töltelék

  • 20 dkg darált háj
  • 25 dkg porcukor
  • 20 dkg liszt
  • 1 csomag sütőpor (a lisztben elkeverve )
  • 10 dkg margarin (olvasztott)
  • 2 dl langyos tej
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 db citrom héja

Krém

  • 1 liter tej
  • 3 csomag puncs pudingpor
  • 25 dkg porcukor
  • 25 dkg vaj (vagy margarin)

Máz

  • 1 tábla tortabevonó
  • 2 evőkanál olaj

Elkészítése

A tészta hozzávalóiból összeállítjuk a tésztát, majd 5 egyenlő részre osztjuk. Két lapot kinyújtunk, és gáztepsi hátoldalán halványra sütünk (180 fok, kb. 10 perc), majd félretesszük egy deszkára.

A másik három gombócot is egyenként kinyújtjuk, és mindegyiket megkenjük a mákos töltelékkel. A mákos töltelék hozzávalóit jól összekeverjük, és rákenjük a lapokra, majd feltekerjük, mint a bejglit. A 3 rudat sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, és 190 fokra előmelegített sütőben 25-30 percig sütjük. Lehet, hogy a rudak kissé össze fognak kelni, de ez nem baj, úgy kell hagyni a tepsiben.

A pudingot felfőzzük a tejben, majd ha kihűlt, összedolgozzuk a cukros margarinnal vagy vajjal, hogy finom, ritka krémet kapjunk. Ezzel a krémmel töltjük meg a süteményt a következőképpen: az egyik lapot stabil deszkára tesszük, erre a lapra rákenjük a vaníliás krém felét. Utána óvatosan ráemeljük a kihűlt rudakat, majd a krém másik részét is egyenletesen a három rúd tetejére kenjük. A krémborításra tesszük a másik kinyújtott és megsült lapot, és pár órára kicsit lenyomatjuk a tetejét.

Végül csokimázzal leöntjük, melyhez a keserű csokit vízgőz felett felolvasztjuk, hozzáadjuk az olajat, jól elkeverjük, és ráöntjük a sütemény tetejére. Széles pengéjű késsel szépen elsimítjuk a felületén.

Pár óra múlva szeletelhető.

https://receptneked.wps.hu/edes-sutemenyek/fekete-rozsa/