A kakaós piskóta
A tojásokat szétválasztjuk. A sárgákat a cukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük. Közben a lisztet átszitáljuk a sütőporral és a kakaóporral.
A tojásfehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük.
A lisztes keveréket óvatosan a cukros tojássárgához adjuk, majd beleforgatjuk a felvert fehérjehabot is.
A tésztát kivajazott, kilisztezett (vagy sütőpapírral bélelt) tortaformába öntjük, és 180 °C-on 20–30 perc alatt megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük.
A sütőt kikapcsoljuk, és résnyire nyitott ajtó mellett hagyjuk a piskótát hűlni. A teljesen kihűlt lapot 3 részre vágjuk.
A meggyes töltelék
A meggyet lecsöpögtetjük, kimagozzuk, majd fahéjjal és porcukorral ízesítjük.
A vaníliás pudingot a meggylében főzzük meg (szükség esetén az egy litert vízzel vagy kevés vízzel egészíthetjük ki). A kész pudingot langyosra hűtjük.
A tejszínhab
A habtejszínt kevés porcukorral kemény habbá verjük.
A torta összeállítása
Az alsó tortalapra a puding felét kenjük. Erre jön a tejszínhab egy része, majd a meggyszemek.
Rátesszük a második lapot, amelyre a maradék puding és ugyanannyi hab kerül, mint az előző rétegben.
A harmadik lapot ráhelyezzük, majd a tortát a maradék tejszínhabbal bevonjuk.
Díszítéshez használhatunk csokireszeléket, kakaóport, fahéjat vagy néhány szem meggyet.
A tortát fogyasztás előtt legalább 1–2 órát hűtjük, hogy a rétegek összeérjenek.
Tipp
A meggyet jól csöpögtessük le, különben a torta rétegei felázhatnak. Még stabilabb lesz a hab, ha a tejszín és a tál is hideg. A piskótát már előző nap megsüthetjük, így könnyebben szeletelhető és nem morzsálódik.