Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Fenomencsi recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Linzer

  • 30 dkg finomliszt
  • 20 dkg margarin
  • 10 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás porcukor
  • csipet só
  • 2 tojássárgája
  • 1 evőkanál tejföl

Diókrém

  • 10 dkg kristálycukor
  • 2 csomag vaníliás porcukor
  • 4 evőkanál víz
  • 1 citrom
  • 20 dkg darált dió
  • 3 evőkanál rum

Karamell

  • 10 dkg tejkaramella
  • 1 evőkanál vaj

Tetejére

  • csoki (olvasztva)

Elkészítése

A tésztához a száraz anyagokat elkeverjük, majd hozzáadjuk a darabolt margarint és elmorzsoljuk. Végül a tojássárgával és tejföllel jól nyújtható tésztát gyúrunk belőle.

Fél órára folpackba csomagolva hűtőben pihentetjük.

0,3 cm vastagra nyújtjuk, 6 cm átmérőjű kerek formával kiszaggatjuk és 180 fokon 10-12 percig sütjük.

A cukrot, vaníliát, vizet, citrom reszelt héját és a cukrot olvadásáig forraljuk, majd hozzáadjuk a darált diót és jól elkeverjük. Folpackkal letakarva kihűtjük.

Ha kihűlt, jól kikavarjuk a rummal. Kézzel golyókat formázva, majd ellapítva teszünk minden egyes linzerre. Nem kenhető a töltelék!

A tejkaramellát gőz fölött megolvasztjuk, majd a vajat hozzákeverjük (hagyjuk a gőzön, hogy folyékony állapotában tudjuk felhasználni).

Összeállítás: egy linzerre ráhelyezzük a diókrémet az előzőben leírtak alapján. Egy másik linzert baracklekvárral megkenünk (az alsó oldalán) és ráhelyezzük a diótöltellékre. Kicsit eligazítjuk és a kilógó diót elsimítjuk.

Meleg karamellt csorgatunk a tetejére és olvasztott csokival díszítjük.

https://receptneked.wps.hu/edes-sutemenyek/fenomencsi/