Hozzávalók:
Tésztához:
- 200 ml langyos tej
- 3 evőkanál cukor
- 1 tk só
- 50 g puha vaj
- 2 tojás sárga
- 100 g joghurt
- 600 g liszt
- 25 g élesztő
- 1 tojás a kenéshez
Krémhez:
- 25 dkg gesztenyemassza
- 2 evőkanál porcukor
- 2 evőkanál rum
- 2 evőkanál habtejszín
Elkészítése:
A tészta hozzávalóiból kelt tésztát dagasztunk, melyet duplájára kelesztünk. Készíthető kenyérsütő géppel a dagasztás-kelesztés programmal. Ekkor a leírt sorrendben rakjuk a hozzávalókat a kenyérsütő tartályába a kenéshez szánt tojás kivételével.
A krémhez a mirelit gesztenyemasszát félfagyos állapotban sajtreszelőn lereszeljük és krémessé keverjük a többi hozzávalóval.
A megkelt tésztát négy egyenlő részre osztjuk és egyenként akkora háromszög formára nyújtjuk, hogy a nagy gáztepsibe beleférjen. Már az első kinyújtott lapot a sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, megkenjük a krém egyharmadával a széleket 1-2 centiméterre kihagyva. Így járunk el a következő 2 lappal is, a negyedikkel pedig beborítjuk. A széleken kicsit összenyomkodjuk a tésztarétegeket és következik a bemetélés, amellyel kialakítunk egy fenyőformát. A bevágott “ágakat” többször megcsavarjuk, majd a kész fenyőt tojással lekenjük és 20-25 perces kelesztés után 200 fokra előmelegített sütőben megsütjük.

Mielőtt kivennénk lekenhetjük cukros tejjel, ettől szép piros lesz. Ekkor még tegyük vissza a tepsit 5 percre.
[box style=”info”]Tölteléket mást is használhatunk, finom kemény szilvalekvárral, vagy nutellával is.
Akár díszíthető is a kalács a sütés utolsó perceiben színes cukordarával, vagy cukorhópelyhekkel megszórva.[/box]