Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Ferdinánd kalács recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Tésztához

  • 0,5 kg finomliszt
  • 5 dkg margarin
  • 2 db tojássárgája
  • 3 dkg cukor
  • 2 dkg élesztő
  • 1,5 dkg só
  • kb 2 dl tej (amennyit felvesz )

Krémhez

  • 15 dkg margarin
  • 13 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 db citrom reszelt héja
  • mazsola (ízlés szerint )

Locsoláshoz

  • 1 dl tej
  • 8 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor

Elkészítése

Az élesztőt egy kevés langyos tejben és a cukorral felfuttatjuk. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, majd elmorzsoljuk benne a margarint. Belekeverjük a tojássárgákat, a felfuttatott élesztőt és annyi langyos tejet, hogy lágy tésztát kapjunk. Alaposan kidagasztjuk, majd letakarva, langyos helyen 30 percig kelesztjük.

A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületen téglalap alakúra, körülbelül fél cm vastagra nyújtjuk.

A puha margarint habosra keverjük a cukorral, a vaníliás cukorral és a reszelt citromhéjjal, majd beleforgatjuk a mazsolát. A kinyújtott tésztát egyenletesen megkenjük a krémmel.

A tésztát alulról felfelé szorosan feltekerjük, mint a bejglit, majd kb. 6 cm széles darabokra vágjuk.

Egy 24 vagy 26 cm-es kuglófformát vagy tortaformát vékonyan kikenünk olajjal, majd megszórjuk kristálycukorral. A tésztadarabokat állítva, nem túl szorosan egymás mellé helyezzük. Letakarva további 30 percig kelesztjük.

A kalácsot előmelegített 200 fokos sütőbe tesszük, majd kb. 10 perc után a hőfokot 180 fokra mérsékeljük.

Félidőben a langyos tejben feloldott cukorral és vaníliás cukorral meglocsoljuk a kalácsot, hogy szaftos maradjon.

Körülbelül 35-40 perc alatt aranybarnára sütjük.

https://receptneked.wps.hu/edes-sutemenyek/ferdinand-kalacs/