Elkészítése
A tészta elkészítése
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, és jól kidagasztjuk. Nem szükséges keleszteni, azonnal kinyújthatjuk körülbelül 1 cm vastagságúra.
A krém elkészítése
A vajat a cukorral és a vanília magjaival habosra keverjük. Ezt a krémet egyenletesen rákenjük a kinyújtott tésztára, majd megszórjuk kókuszreszelékkel. A tésztát, mint a bejglit, szépen feltekerjük, és 3-4 cm széles darabokra vágjuk.
A sütés előkészítése
Kivajazunk 2-3 zománcos lábast, attól függően, hogy mekkora darabokat vágunk. A tésztadarabokat vágási felületükkel lefelé helyezzük a lábasokba, úgy, hogy 2 ujjnyi távolságot hagyjunk köztük.
Sütés
Az előmelegített sütőbe tesszük a tésztát. Amikor már félig megsült, ráöntjük a habtejszínt, amit cukorral és a vaníliarúd kikapart darabjaival kevertünk össze. Ezután visszatesszük a sütőbe, és szép pirosra sütjük.
Tálalás
Amint megsült, azonnal kiborítjuk tányérra vagy tálcára, hogy a karamellizálódott cukor ne ragadjon bele az edénybe. Vigyázzunk, mert nagyon hamar megsül, körülbelül 20-25 perc alatt kész.
Melegen és hidegen is egyaránt nagyon finom!
Sztori
Ezt a receptet a nagymamámtól tanultam, aki Erdélyből hozta. Ott ez a tészta egy híres lakodalmas kalács. A tészta sokféle sütemény alapja lehet, például bejgli, kifli, kalács vagy különböző csigák. Praktikus, mert gyorsan elkészül, és nem kell keleszteni. Az élesztő mennyisége miatt sem kell aggódni, nem lesz élesztő ízű!
