Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Finom mákos sütemény recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Tészta

  • 30 dkg finomliszt
  • 22 dkg margarin
  • 1 db tojás
  • 6 evőkanál víz
  • 0,5 csomag sütőpor

Töltelék

  • 40 dkg darált mák
  • 35 dkg kristálycukor
  • 3 dl víz
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 3 db tojássárgája
  • 1 db citrom leve és héja
  • 5 dkg olvasztott vaj
  • 3 db tojásfehérje (habbá verve )

Tetejére

  • porcukor

Elkészítése

A tészta hozzávalóit alaposan összegyúrjuk, majd két egyforma cipóra osztjuk. A cipókat folpackba csomagolva hűtőszekrénybe tesszük pihenni legalább 30 percre.

Közben elkészítjük a máktölteléket. A darált mákot összekeverjük a kristálycukorral, a vaníliás cukorral és a vízzel, majd folyamatos keverés mellett sűrűre főzzük. Langyosra hűtjük, ezután belekeverjük a tojások sárgáját, a citrom levét és reszelt héját, valamint az olvasztott vajat. Végül óvatosan beleforgatjuk a kemény habbá vert tojásfehérjét.

A hűtőből kivett egyik cipót lisztezett felületen tepsi méretűre (kb. 35×30 cm) nyújtjuk, és zsírozott, lisztezett tepsibe helyezzük. Rásimítjuk a kihűlt máktölteléket, majd a másik cipóból kinyújtott tésztalappal befedjük. A széleit alaposan lenyomkodjuk, a tetejét villával megszurkáljuk.

180 fokra előmelegített sütőben aranyszínűre sütjük (kb. 30–35 perc). Ha kihűlt, megszórjuk porcukorral, és szeletelve tálaljuk.

https://receptneked.wps.hu/edes-sutemenyek/finom-makos-sutemeny/