Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Flódni recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

A tésztához

  • 1 dkg élesztő
  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg vaj
  • 20 dkg porcukor
  • 0,5 dl fehér bor
  • 2 db tojássárgája
  • 1 db tojás ( a kenéshez)

Az alma töltelékhez

  • 25 dkg reszelt alma
  • 5 dkg durvára vágott dió
  • 5 dkg mazsola
  • 5 dkg cukor
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj

A dió töltelékhez

  • 6 dkg cukor
  • 10 dkg darált dió
  • 1 kávéskanál reszelt citromhéj
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj
  • 2 dkg mazsola
  • 2 dkg kekszmorzsa
  • 2 dkg méz

A mák töltelékhez

  • 6 dkg cukor
  • 10 dkg mák
  • 1 kávéskanál fahéj
  • 1 kávéskanál reszelt citromhéj
  • 2 dkg mazsola
  • 2 dkg kekszmorzsa
  • 2 dkg méz

A 4. töltelékhez

  • szilvalekvár

Díszítéshez

  • 0,5 dió karamellbe forgatva

Elkészítése

A tésztához először az élesztőt feloldjuk kevés langyos vízben, de nem futtatjuk fel. A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk a cukrot, az élesztőt, a bort, a tojássárgáját, egy kevés sót, és jól kidolgozzuk a tésztát. Ezt követően a tésztát 5 egyenlő részre osztjuk, letakarjuk, és fél órára a hűtőbe tesszük pihenni.

Az almás töltelékhez az almát meghámozzuk és lereszeljük, majd összekeverjük a dióval, a mazsolával, a cukorral és az őrölt fahéjjal.

A diós töltelékhez felfőzzük a cukrot fél dl vízzel, majd amikor felforrt, ráöntjük a darált dióra. Hozzáadjuk a reszelt citromhéjat, az őrölt fahéjat, a mazsolát, a zsemlemorzsát és a mézet, majd alaposan elkeverjük. Ugyanezzel a módszerrel készítjük el a mákos tölteléket is.

Miután a tészta pihent, mind az öt részt tepsi nagyságúra nyújtjuk. Az első tésztalapot a tepsibe fektetjük, és rákenjük a diós tölteléket. Erre egy újabb tésztalapot helyezünk, amit a mákos töltelékkel kenünk meg. Ismét egy tésztalap következik, amelyre az almás tölteléket kenjük. Újabb tésztalapot fektetünk rá, majd megkenjük szilvalekvárral. Végül az utolsó tésztalappal fedjük le a süteményt.

A tészta tetejét felvert tojással megkenjük, villával megszurkáljuk, hogy ne púposodjon fel, és előmelegített sütőben aranysárgára sütjük.

Ez a sokrétegű sütemény gazdag és változatos ízeivel tökéletes választás bármilyen alkalomra!

Tepsi méret: 20×30 cm

https://receptneked.wps.hu/edes-sutemenyek/flodni/