Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Fordított almás recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

A feltéthez

  • 1,5 kg alma
  • 2 marék dió
  • 10 dkg mazsola
  • 0,5 üvegcse rumaroma
  • 1 evőkanál zsemlemorzsa
  • 1 teáskanál fahéj
  • 3 evőkanál cukor
  • 1 kis darab vaj

A tésztához

  • 2 dl finomliszt
  • 1 dl rétesliszt
  • 1 dl olaj
  • 3 dl cukor
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 3 db tojás
  • csipet só
  • 0,5 csomag gumicukor (opcionális )
Fordított almás

Elkészítése

Először egy kisebb tepsit kivajazunk, majd az alját megszórjuk zsemlemorzsával. A sütőt előmelegítjük 175 fokra.

A rumaromát 1 dl vízzel elkeverjük, majd beleáztatjuk a mazsolát, hogy az ízek összeérjenek. A diót ledaráljuk, vagy egy zacskóba téve klopfolóval kisebb darabokra törjük. Az almát megpucoljuk, lereszeljük, majd alaposan kinyomkodjuk a levét. A reszelt almát ízesítjük fahéjjal és cukorral, majd egyenletesen elosztva a tepsi aljára tesszük. Az almás réteget megszórjuk a dióval és a rumos mazsolával.

A liszteket összekeverjük a sütőporral. Hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, egy csipet sót, a tojásokat és végül az olajat. Robotgéppel alaposan kikeverjük, hogy sima, tömör állagú tésztát kapjunk. A tésztát óvatosan az almás réteg tetejére csurgatjuk, ügyelve arra, hogy egyenletesen fedje be az almát. Ha kedvünk tartja, a tésztába apróra darabolt gumicukrot is tehetünk, hogy a gyerekek is örömüket leljék a süteményben.

A süteményt 175 fokos sütőben aranybarnára sütjük, körülbelül 40 perc alatt. A belseje sülését fogpiszkálóval ellenőrizzük. Ha a fogpiszkáló tisztán jön ki, a sütemény elkészült. Miután kivesszük a sütőből, egy tiszta konyharuhával letakarjuk, és hagyjuk kihűlni.

Amikor a sütemény kihűlt, felkockázzuk, és fordítva tálaljuk: a tészta kerül alulra, az almás-diós réteg pedig felülre. A tetejére tejszínhabot tehetünk, hogy még különlegesebb legyen az élmény.

Sztori:

Az alapreceptet édesanyámtól tanultam, amit az évek során továbbfejlesztettem. Így alakult ki ez a változat, amely olyan finom, hogy még ki sem hűl, de máris elfogy!

https://receptneked.wps.hu/edes-sutemenyek/forditott-almas-2/