Elkészítése
Almás piskóta
Az almákat meghámozzuk, vékony szeletekre vágjuk, és sütőpapírral bélelt tepsi aljára terítjük.
A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéket a sóval és a citromlével majdnem kemény habbá verjük, majd kanalanként hozzáadjuk a cukrot, és addig verjük, míg a cukorszemcsék teljesen eltűnnek.
A vaníliás cukrot is hozzákeverjük, majd egyesével beleforgatjuk a tojássárgákat.
A lisztet a sütőporral összekeverjük, és először 1–2 kanállal gyors mozdulatokkal, majd a maradékot lassan, óvatosan beleforgatjuk a habos masszába.
A tésztát az almaszeletek tetejére öntjük, és 180 °C-on sütni kezdjük. Az első 7-10 percben nem nyitjuk ki a sütőt, hogy a piskóta ne essen össze. Ezt követően 150–160 °C-on további néhány percig sütjük, majd tűpróbával ellenőrizzük.
Ha megsült, a piskótát megfordítjuk, hogy az almás rész kerüljön felülre.
Pudingos krém
A pudingport a vízzel és 2 evőkanál cukorral sűrűre főzzük.
Közben 6 tojásfehérjéből 6 evőkanál cukorral kemény habot verünk. A még meleg pudingot óvatosan belekeverjük a habba, hogy könnyű, levegős krémet kapjunk.
Ezt a krémet az almás piskóta tetejére simítjuk, majd hagyjuk teljesen kihűlni.
Tejszínhab a tetejére
A habtejszínt kemény habbá verjük, ízlés szerint porcukorral édesíthetjük. A kihűlt pudingos réteg tetejére kenjük.
A sütemény tetejét fahéjjal finoman meghintjük. Tálalás előtt kockákra vágjuk.
Tipp
Ha az almát enyhén fahéjjal meghintjük még sütés előtt, még illatosabb lesz a sütemény. A tejszínhab stabilabb lesz, ha jól lehűtött tejszínt használunk. A süti másnapra is finom, mert a rétegek szépen összeérnek.
