Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Fordított almatorta fahéjas tekercsen recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók egy 22 cm-esTészta

  • 50 dkg finomliszt
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 2 evőkanál porcukor
  • 1 kávéskanál só
  • 1 tojássárgája
  • 3 dkg olvasztott vaj
  • 2,5 dl langyos tej (kb, lehet hogy felvesz 3 dl-t is)

Töltelék

  • 5 dkg lágy vaj
  • 10 dkg barnacukor
  • 2 teáskanál fahéj

Karamellás alma

  • 10 dkg cukor
  • 5 dkg vaj
  • csipet só
  • 8 db alma

Elkészítése

Az élesztőt belemorzsoljuk 1 dl langyos tej és 1 tk cukor keverékébe, majd hagyjuk felfutni.

A lisztet egy tálba szitáljuk, elvegyítjük benne a sót és a porcukrot, majd hozzáöntjük a felfutott élesztőt, a vajat és a tojássárgáját. A tejet kis adagokban hozzáöntve közepesen lágy tésztává dagasztjuk.

A tésztát meleg helyen, letakarva a duplájára kelesztjük.

A meghámozott almákat kétfelé vagy negyedekbe vágjuk, a magházukat eltávolítjuk. A cukrot egy nagyobb serpenyőben világosra karamellizáljuk, majd hozzáadjuk a vajat, a sót és az almát. Kb 5 percig rotyogtatjuk, közben átforgatjuk az almákat, hogy mindenhol befedje a karamell.

Azután egy kivajazott 22 cm-es forma aljába rakjuk az almákat a vágott felükkel felfelé és rácsorgatjuk a visszamaradt karamellt.

A megkelt tésztát kétfelé osztjuk és mindkét részt kb 45*32 cm-es nagyságúra nyújtjuk, lekenjük vajjal, majd egyenletesen megszórjuk fahéjas cukorral. A tésztát 4-4 egyforma csíkra vágjuk (így kapunk 8 db, 8 cm széles tésztacsíkot) az első csíkot feltekerjük, majd a csigát rátesszük a második csík elejére és együtt feltekerjük. Így teszünk amíg elnem fogynak a tésztacsíkok.

A végére egy nagy tekercset fogunk kapni és letakarva 30 percig pihentetjük, majd ráhelyezzük az almára.

Kicsit ellapítjuk és 180 °C-on kb 40-45 percig sütjük.

Ha a torta megsült, azonnal egy nagyobb tányérra borítjuk és hagyjuk kihűlni.

https://receptneked.wps.hu/edes-sutemenyek/forditott-almatorta-fahejas-tekercsen/