Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Francia krémes pohárdesszertként recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók:

  • 350 g leveles tészta (lehet kevesebb is attól függ hány pohárkával szeretnénk készíteni, ez a mennyiség 25 db kisebb pohárhoz elegendő)

Sárga krémhez:

  • 600 ml tej
  • 5 tojás
  • 150 g cukor
  • 2 csomag vaníliaízű pudingpor
  • 1 darab vaníliarúd (vagy bourbon vaníliás cukor)

Tejszínhabhoz:

  • 650 ml habtejszín
  • 3 csomag habfixáló

Mázhoz:

  • 1 evőkanál cukrozatlan kakaópor
  • 20 dkg porcukor
  • 70 g vaj
  • 50 ml tej (kb 5-6 evőkanál)

Elkészítése

A sütőt előmelegítjük 200 fokra.

A leveles tésztát vékonyra nyújtjuk, nem kell ügyelnünk, hogy szabályos alakú legyen, mert ha kisült úgyis összemorzsoljuk. A lapokat sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, megszurkáljuk villával és kb 10 perc alatt készre sütjük.

Hagyjuk kihűlni, majd szétmorzsoljuk apróbb darabokra. Kétfelé osztjuk és az egyik adagot a pohárkák aljára szórjuk.

Elkészítjük a sárga krémet, melyhez a tojásokat szétválasztjuk.

A tojássárgákhoz adjuk a tej felét, a pudingport valamint a cukor felét és ezt csomómentesre keverjük. Közben a maradék tejet a vanília kikapart magjaival és a héjával elkezdjük forralni, majd hozzáadjuk a tojássárgás masszát és folyamatos kevergetés közben addig főzzük, míg be nem sűrűsödik. Ha besűrűsödött, akkor levesszük a tűzhelyről.

A tojásfehérjéket a maradék cukorral felverjük, majd apránként és óvatosan a még forró krémhez adjuk, majd 1-2 percre visszatesszük a tűzre, persze folyamatosan keverjük közben.

Ha kész, akkor a krémet habzsák segítségével a tésztára nyomjuk szép egyenletesen, majd hagyjuk kicsit hűlni, hogy betudjuk rakni a hűtőbe dermedni.

Míg a krém hűl elkészítjük a mázat a sütemény tetejére. Egy edényben elkezdjük melegíteni a tejet a kakaóporral és a porcukorral, majd folyamatosan kevergetve addig melegítjük, amíg el nem kezd sűrűsödni. Ha sűrű, akkor levesszük a tűzről, belerakjuk a vajat és elkeverjük benne. Amint a vaj elolvadt, a megmaradt összemorzsolt tesztára öntjük és összeforgatjuk vele. Ezt is hagyjuk kissé hűlni mielőtt elkészítenénk a tejszínhabot.

A jól lehűtött habtejszínhez adjuk a porcukrot és a habfixálót, majd kemény habot verünk belőle. Az elkészített habot a sárga krém tetejére ismét habzsák segítségével a poharakba adagoljuk. Legvégül a hab tetejére szórjuk a csokis mázzal átforgatott tésztát.

Már azonnal is fogyasztható.

https://receptneked.wps.hu/edes-sutemenyek/francia-kremes-pohardesszertkent/