Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Francia krémes torta recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Laphoz:

  • 300 g leveles tészta

Vanília krémhez:

  • 8 dl tej
  • 4 tojás
  • 150 g porcukor
  • 6 evőkanál finomliszt
  • vaníliaaroma (vagy vaníliás cukor)

Habhoz:

  • 5 dl habtejszín
  • 3 evőkanál porcukor
  • 20 g habfixáló

Karamellhez:

  • 100 g cukor (kockacukor a legjobb)
  • 1 evőkanál vaj
  • 5 evőkanál tej

Elkészítése

A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A 26 cm-es tortaformát picit kivajazzuk. A leveles tésztát elosztjuk. Kinyújtjuk a tortaforma méretétől egy kicsit nagyobbra, mert sütés közben összehúzódik. Megszurkáljuk villával és megsütjük kb 10 perc alatt. A másik tésztával ugyanígy járunk el.

A krémhez 6 dl tejet felmelegítjük a vaníliával vagy a vaníliás cukorral. A tojásokat szétválasztjuk. A tojássárgákat simára keverjük a cukorral, liszttel és a megmaradt 2 dl tejjel. Ezt a keveréket hozzáöntjük a meleg tejhez és sűrűre főzzük.

A tojásfehérjéből kemény habot verünk. A habot a még meleg vaníliás krémhez adjuk és még 5 percig főzzük. A krémet kihűtjük.

A karamellhez a cukrot kis lángon megolvasztjuk és addig keverjük, míg sárgulni kezd. Ekkor lehúzzuk a tűzről, hozzáadjuk a vajat és a tejet. Óvatosan, mert felhabzik!!! Vigyázzunk a kezünkre! Visszatesszük a tűzre és állandóan kevergetve besűrítjük.

Az egyik kisült tésztakorongot egyenlő tortaszeletekre vágjuk és bevonjuk a karamellel, majd hagyjuk megdermedni.

A tejszínből a cukorral és a habfixálóval kemény habot verünk.

Az összeállításhoz egyben hagyott tésztakorongot egy kapcsos tortaformába fektetjük. Ráterítjük a vaníliás krémet, erre jön a tejszínhab. A tejszínhab tetején elrendezzük a karamellás lapokat és hűtőbe rakjuk.

https://receptneked.wps.hu/edes-sutemenyek/francia-kremes-torta-4/