Nincs megjeleníthető értesítés
A kiválasztott alapanyagokat hozzáadtuk a bevásárlólistához.
A hozzáadás sikertelen.
Nincs kiválasztva hozzávaló.
Értékelés:
1 Csillag2 Csillag3 Csillag4 Csillag5 CsillagLoading...
Megosztás:

A francia mákos krémes egy mutatós és ünnepi sütemény, amely három rétegből áll: omlós mézes lapok, könnyű mákos piskóta és lágy vaníliás krém alkotja. A rétegek együtt különleges harmóniát teremtenek, így kiváló választás családi ünnepekre vagy vendégvárásra.

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
adag
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Beküldte: 2013.09.03.

A mézes lapokhoz

A mákos piskótához

A krémhez

Elkészítése

Mézes lap elkészítése

A lisztet, porcukrot, mézet, vajat, tojásokat és a szódabikarbónát összegyúrjuk, majd a tésztát két részre osztjuk. Mindkét darabot kb. 22×38 cm-es téglalappá nyújtjuk, és tepsi hátán, előmelegített 180 °C-os sütőben kb. 8–10 perc alatt megsütjük. Nem szabad túlsütni, mert kemény lesz a lap.

Mákos piskóta elkészítése

A tojásokat szétválasztjuk. A sárgákat 10 dkg cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a vizet, az olajat és a mákot. A fehérjéket a maradék cukorral kemény habbá verjük, és óvatosan a mákos masszához forgatjuk a sütőporral elkevert lisztet. A tésztát a mézes lapokhoz használt tepsiben (kivajazva, kilisztezve vagy sütőpapírral bélelve) elsimítjuk, majd 180 °C-on kb. 20 perc alatt megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, és teljesen kihűtjük.

Krém elkészítése

A tojássárgákat a kristálycukorral, a pudingporral és a tejjel simára keverjük, majd sűrűre főzzük, folyamatosan kevergetve. A margarint a porcukorral habosra keverjük. Ha a pudingos alap kihűlt, a margarinos krémhez adjuk, és egyneművé dolgozzuk.

Összeállítás

Az első mézes lapot tálcára tesszük, és rákenjük a krém felét. Erre helyezzük a mákos piskótát, majd rá a maradék krémet. Végül befedjük a második mézes lappal.

A tetejét megszórhatjuk porcukorral, vagy a maradék tojásfehérjét vízgőz felett, kristálycukorral felverve habrétegként is rásimíthatjuk.

Tipp

A süteményt érdemes egy éjszakát pihentetni, mert a krém szépen megpuhítja a mézes lapokat. Ha még különlegesebb ízt szeretnénk, a krémhez kevés reszelt citromhéjat vagy rumaromát is adhatunk.

Oszd meg velünk, hogy milyen lett!

Alkategóriák:
Alkalom: Vasárnapi receptek Konyha: Francia Évszak: Egész évben Ár: Kicsit drágább Gyakorlat: Haladóknak Fogás: Desszert
Nézd meg a feltöltő többi receptjét is