Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Francia mákos krémes recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

A mézes lapokhoz

  • 30 dkg finomliszt
  • 10 dkg porcukor
  • 1 evőkanál méz
  • 7 dkg vaj
  • 2 db tojás
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna

A mákos piskótához

  • 15 dkg cukor
  • 15 dkg liszt
  • 6 db tojás
  • 3 evőkanál víz
  • 50 ml olaj
  • 0,5 csomag sütőpor
  • 10 dkg mák (lehet őröletlen is)

A krémhez

  • 3 db tojássárgája
  • 15 dkg cukor
  • 2 csomag vaníliaízű pudingpor
  • 7 dl tej
  • 20 dkg porcukor
  • 25 dkg margarin

Elkészítése

Mézes lap elkészítése

A lisztet, porcukrot, mézet, vajat, tojásokat és a szódabikarbónát összegyúrjuk, majd a tésztát két részre osztjuk. Mindkét darabot kb. 22×38 cm-es téglalappá nyújtjuk, és tepsi hátán, előmelegített 180 °C-os sütőben kb. 8–10 perc alatt megsütjük. Nem szabad túlsütni, mert kemény lesz a lap.

Mákos piskóta elkészítése

A tojásokat szétválasztjuk. A sárgákat 10 dkg cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a vizet, az olajat és a mákot. A fehérjéket a maradék cukorral kemény habbá verjük, és óvatosan a mákos masszához forgatjuk a sütőporral elkevert lisztet. A tésztát a mézes lapokhoz használt tepsiben (kivajazva, kilisztezve vagy sütőpapírral bélelve) elsimítjuk, majd 180 °C-on kb. 20 perc alatt megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, és teljesen kihűtjük.

Krém elkészítése

A tojássárgákat a kristálycukorral, a pudingporral és a tejjel simára keverjük, majd sűrűre főzzük, folyamatosan kevergetve. A margarint a porcukorral habosra keverjük. Ha a pudingos alap kihűlt, a margarinos krémhez adjuk, és egyneművé dolgozzuk.

Összeállítás

Az első mézes lapot tálcára tesszük, és rákenjük a krém felét. Erre helyezzük a mákos piskótát, majd rá a maradék krémet. Végül befedjük a második mézes lappal.

A tetejét megszórhatjuk porcukorral, vagy a maradék tojásfehérjét vízgőz felett, kristálycukorral felverve habrétegként is rásimíthatjuk.

Tipp

A süteményt érdemes egy éjszakát pihentetni, mert a krém szépen megpuhítja a mézes lapokat. Ha még különlegesebb ízt szeretnénk, a krémhez kevés reszelt citromhéjat vagy rumaromát is adhatunk.

https://receptneked.wps.hu/edes-sutemenyek/francia-makos-kremes-5/