Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Fűszeres lepény recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 40 dkg finomliszt
  • 20 dkg porcukor
  • 20 dkg vaj
  • 2 db tojássárgája
  • 1 db narancs reszelt héja
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 0,5 teáskanál fahéj
  • 1 csipet őrölt szegfűszeg
  • 1 db tojás (a kenéshez )
  • 30 dkg  baracklekvár

Elkészítése

A lisztet a porcukorral egy nagy tálba szitáljuk. Hozzáadjuk a reszelt narancs- és citromhéjat, az őrölt fahéjat és a szegfűszeget. A hideg vajat kockákra vágjuk, és gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk a lisztes keverékkel, amíg morzsás állagú lesz.

Hozzáadjuk a tojássárgáját, és az egészet tésztává gyúrjuk. Ha szükséges, egy kevés hideg vizet adunk hozzá, hogy a tészta összeálljon. A tésztát jól kidolgozzuk, majd két egyenlő részre osztjuk.

Az egyik tésztadarabot lisztezett felületen kb. ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, és egy sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük. A baracklekvárt egyenletesen eloszlatjuk a tészta tetején.

A másik tésztadarabból rácsokat készítünk: vékony csíkokra vágjuk, és a lekvárral megkent tésztára helyezzük rácsozatot formálva. A rácsok és a tészta szélét megkenjük felvert tojással.

A lepényt előmelegített sütőben, 180 °C-on kb. 20-25 perc alatt aranyszínűre sütjük. Miután megsült, hagyjuk teljesen kihűlni, és csak másnap szeleteljük fel, hogy a tészta és a lekvár ízei jól összeérjenek.

https://receptneked.wps.hu/edes-sutemenyek/fuszeres-lepeny/