Elkészítése
A krém elkészítésével kezdjük. A tojásokat a cukorral habosra verjük, majd hozzáadjuk a tejet és a vaníliás cukrot vagy a vaníliarúd kikapart belsejét. Lassú tűzön főzzük, miközben folyamatosan keverjük, és hozzáadjuk a búzadarát. Addig főzzük, amíg krémes állagot nem érünk el, ügyelve arra, hogy ne égjen le.
A forró krémbe belekeverjük a vajat és a reszelt citromhéjat, majd félretesszük hűlni.
Egy tepsit kivajazunk, majd elkezdjük rétegezni a réteslapokat. Minden réteslapot egyenként megkenünk olvasztott vajjal, és a tepsibe helyezzük. A réteslapok felét az aljára rétegezzük, majd ráöntjük a még meleg krémet, és egyenletesen eloszlatjuk.
A maradék réteslapokat a krém tetejére helyezzük, szintén egyenként megkenve olvasztott vajjal. A túllógó széleket visszahajtjuk, hogy a tészta szépen záródjon. Ezután egy éles késsel teljes mélységig felszeleteljük a süteményt.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra, és a süteményt addig sütjük, amíg aranyszínűre nem sül (kb. 30-35 perc).
Amíg sül, elkészítjük a szirupot. A cukrot, a citromlevet, a vaníliaaromát és a vizet összemelegítjük, amíg a cukor teljesen fel nem oldódik.
A forró süteményre egyenletesen ráöntjük a meleg szirupot, hogy az szépen felszívódjon. Ízlés szerint pirított mandulával díszíthetjük.
A Galaktoburekót forrón vagy hidegen is tálalhatjuk.

