Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Galaktobureko – görög tejkrémes rétes recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Tészta

  • 12 db réteslap
  • 10 dkg vaj (vagy margarin )

Krém

  • 0,5 liter tej
  • 5 db tojás
  • 30 dkg cukor
  • 22 dkg búzadara
  • 30 dkg vaj (vagy margarin )
  • 3 csomag vaníliás cukor
  • 1,5 db citrom leve

Szirup

  • 15 dkg cukor
  • 3 kávéskanál citromlé
  • 1 kávéskanál vanília aroma
  • 1 dl víz

Elkészítése

A krém elkészítésével kezdjük. A tojásokat a cukorral habosra verjük, majd hozzáadjuk a tejet és a vaníliás cukrot vagy a vaníliarúd kikapart belsejét. Lassú tűzön főzzük, miközben folyamatosan keverjük, és hozzáadjuk a búzadarát. Addig főzzük, amíg krémes állagot nem érünk el, ügyelve arra, hogy ne égjen le.

A forró krémbe belekeverjük a vajat és a reszelt citromhéjat, majd félretesszük hűlni.

Egy tepsit kivajazunk, majd elkezdjük rétegezni a réteslapokat. Minden réteslapot egyenként megkenünk olvasztott vajjal, és a tepsibe helyezzük. A réteslapok felét az aljára rétegezzük, majd ráöntjük a még meleg krémet, és egyenletesen eloszlatjuk.

A maradék réteslapokat a krém tetejére helyezzük, szintén egyenként megkenve olvasztott vajjal. A túllógó széleket visszahajtjuk, hogy a tészta szépen záródjon. Ezután egy éles késsel teljes mélységig felszeleteljük a süteményt.

A sütőt előmelegítjük 180 fokra, és a süteményt addig sütjük, amíg aranyszínűre nem sül (kb. 30-35 perc).

Amíg sül, elkészítjük a szirupot. A cukrot, a citromlevet, a vaníliaaromát és a vizet összemelegítjük, amíg a cukor teljesen fel nem oldódik.

A forró süteményre egyenletesen ráöntjük a meleg szirupot, hogy az szépen felszívódjon. Ízlés szerint pirított mandulával díszíthetjük.

A Galaktoburekót forrón vagy hidegen is tálalhatjuk.

https://receptneked.wps.hu/edes-sutemenyek/galaktobureko-gorog-tejkremes-retes/