Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Gesztenyés-csokis mini fánkok recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Az égetett tésztához

  • 2,5 dl víz
  • 0,5 teáskanál só
  • 115 g vaj
  • 23 dkg liszt
  • 4 db tojás

Kenéshez

  • 1 db tojássárgája

Krémhez

  • 1 csomag vaníliaízű pudingpor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 3 dl tej
  • 20 dkg margarin
  • 10 dkg porcukor
  • 250 g gesztenyemassza
  • 2 evőkanál rum (vagy aroma )

Mázhoz

  • 10 dkg étcsokoládé
  • 3 dkg vaj

Elkészítése

Égetett tészta (30 darabhoz)

A sütőt előmelegítjük 220 fokra, és egy tepsit sütőpapírral kibélelünk. A vizet a sóval és a vajjal együtt felforraljuk, majd gyors mozdulatokkal hozzákeverjük a lisztet, amíg a tészta el nem válik az edény falától. A forró masszát egy másik tálba öntjük, és alacsony fokozaton, folyamatos keverés mellett egyesével hozzáadjuk a tojásokat. Ettől a tészta besűrűsödik, és a sütés közben szépen megemelkedik.

A ragadós, de formázható masszából két teáskanál segítségével kis galuskákat szaggatunk, majd a tepsire halmozzuk őket, egymástól legalább 3 cm távolságra. A tetejüket lekenjük a vízzel elkevert tojássárgájával, így sütés után szép színük lesz. Az előmelegített sütőben 10–12 perc alatt megsülnek.

A kész fánkokat fogpiszkálóval megszúrjuk, hogy a gőz távozhasson, majd a sütőajtót kitámasztva további 15 percig szárítjuk. Ezután rácsra téve teljesen kihűtjük.

Krém

A tejből, pudingporból és vaníliás cukorból sűrű pudingot főzünk, majd folpackkal letakarva hűlni hagyjuk, hogy ne bőrösödjön be. A margarint és a porcukrot habosra keverjük, majd apránként hozzáadjuk a kihűlt pudingot és a gesztenyemasszát. Rummal vagy rumaromával ízesítjük. A kész krémet hűtőbe tesszük, majd nyomózsákba töltjük, és a kettévágott fánkokba nyomjuk.

Csokoládémáz

A csokoládét a vajjal gőz fölött megolvasztjuk. A fánkok tetejét belemártjuk a csokoládéba, majd visszahelyezzük őket a krémmel töltött alapokra. A fánkokat néhány órára hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek és a krém megdermedjen.

Tipp

A tetejére szórhatunk kevés reszelt gesztenyét vagy darált diót is, ami még mutatósabbá teszi a fánkokat.

https://receptneked.wps.hu/edes-sutemenyek/gesztenyes-csokis-mini-fankok/