Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Gesztenyés-mazsolás kuglóf recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Tészta

  • 55 dkg finomliszt
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 10 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 6 dkg puha vaj
  • 3 dl tej
  • csipet só
  • 5 dkg mazsola

Gesztenyés töltelék

  • 20 dkg gesztenyemassza (ízesített)
  • 5 dkg vaj
  • 1 csomag vaníliás cukor

Elkészítése

A tejet langyosítsuk meg, majd kb 1 dl-t keverjünk össze 1tk cukorral, morzsoljuk bele az élesztőt és pár perc alatt futtassuk fel.

A porcukorhoz adjuk hozzá a vaníliás cukrot, a tojássárgáját, az olvasztott vajat, a maradék langyos tejet, majd keverjük simára. Ezután adjuk hozzá a felfuttatott élesztőt és szintén keverjük össze.

A lisztet keverjük össze egy csipet sóval, szitáljuk át, majd adjuk hozzá az élesztős keveréket és addig dagasszuk a tésztát, amíg elválik az edény falától.

Ezután felezzük fel a tésztát, majd az egyik tésztagombócot tegyük kelesztőtálba és langyos helyen kb fél óra alatt kelesszük a duplájára.

A másik tésztagombóchoz adjuk hozzá a mazsolát, gyúrjuk át, szintén tegyük kelesztőtálba és langyos helyen kelesszük azt is a duplájára.

A gesztenyemasszát egy kisebb lyukú reszelőn reszeljük le (vagy krumplinyomón nyomjuk át), majd adjuk hozzá a vaníliás cukrot és a puha vajat, végül keverjük simára.

A megkelt, üres tésztát nyújtsuk ki téglalappá, kenjük meg a gesztenyével, majd csavarjuk fel, mint a bejglit.

A mazsolás tésztából sodorjunk ugyanolyan hosszú rudat, majd a két tésztát csavarjuk össze.

A kuglófformát alaposan zsírozzuk és lisztezzük ki, majd helyezzük bele az összecsavart tésztát, takarjuk le egy konyharuhával, majd szobahőmérsékleten kb egy óra alatt kelesszük a duplájára.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 40-45 perc alatt süssük készre (én légkeverésnél 160 fokon, 40 percig sütöttem).

A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a formában hűlni, majd fordítsuk át egy rácsra és hűtsük ki teljesen (én sütőpapírt tettem a rácsra és arra borítottam rá a kuglófot).

https://receptneked.wps.hu/edes-sutemenyek/gesztenyes-mazsolas-kuglof/