Hozzávalók:
A tésztához:
- 250 g liszt
- 100 g vaj
- 1 dl tej
- 1 tojás
- 1 kk porcukor
- 10 g élesztő
- 1 csipet só
a töltelékhez:
- 250 g gesztenyemassza
- 1 marék leszűrt, kimagozott meggybefőtt
- fél-fél deci tej és befőttlé
- 1 tojás a kenéshez.
Elkészítése:
A tésztához minden hozzávalót egy mélyebb tálban összegyúrok. Cipót formálok belőle, majd az egészet belisztezve egy tiszta tálba rakom, konyharuhával letakarom, és langyos helyen fél óráig pihentetem.
Ezalatt kikeverem a tölteléket. A gesztenyemasszát tejjel és befőttlével kenhetőre kavarom (ízlés szerint kevés rum is adható hozzá), majd a meggyet is hozzáteszem.
A pihentetett tésztát 12 egyforma darabra vágom. Ezeket vékonyra nyújtom, a szélére kenek a masszából. Szorosan feltekerem, és patkó formájúra alakítom. Kivajazott, lisztezett tepsiben felvert tojással megkenem, és újabb fél óráig pihentetem.
Tojással ismét átkenem, és előmelegített, forró sütőben aranybarnára sütöm.