Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Gesztenyés szelet recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

A tésztához

  • 3x5 db tojássárgája
  • 3x5 db tojásfehérje
  • 3x3 evőkanál cukor
  • 3x1 csomag vaníliás cukor
  • 3x1 csomag sütőpor
  • 3x4 evőkanál finomliszt
  • 3x1 dl olaj
  • 2 evőkanál kakaó (a kakaós laphoz )

A krémhez

  • 50 dkg gesztenyemassza
  • 3 csomag vaníliaízű pudingpor
  • 1 liter tej
  • 25 dkg margarin
  • 25 dkg porcukor
  • 1 evőkanál rum (vagy aroma)

A tetejére

  • 20 dkg étcsokoládé
  • olaj (vagy margarin )

Díszítéshez

  • színes cukorka

Elkészítése

A tésztalapok elkészítése:

5 tojást szétválasztunk. A fehérjét kemény habbá verjük. A sárgáját habosra keverjük 6 evőkanál cukorral, 1 csomag vaníliás cukorral, 1 csomag sütőporral, 4 evőkanál liszttel és 1 dl olajjal. A sárgájás keverékbe óvatosan beleforgatjuk a fehérjehabot. Az elkészült masszát sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük.

Ezt háromszor ismételjük meg. Az első két adag tésztába 2 evőkanál kakaót keverünk, így kapunk 2 kakaós és 1 sima lapot. A lapokat hagyjuk teljesen kihűlni.

A krém elkészítése:

A pudingporokat simára keverjük a tejjel, majd közepes lángon, folyamatos kevergetés mellett sűrűre főzzük. A pudingot hagyjuk kihűlni. Közben a porcukrot habosra keverjük a margarinnal. Amikor a puding kihűlt, a margarint alaposan hozzákeverjük.

A gesztenyemasszát lereszeljük vagy áttörjük, és a krémhez adjuk. Ízlés szerint 1-2 evőkanál rumot vagy rumaromát is belekeverünk. A krémet állni hagyjuk, hogy kissé megszilárduljon.

Összeállítás:

Az első kakaós lapot egy tálcára helyezzük, és megkenjük a krém egyharmadával. Rátesszük a sima lapot, amelyet szintén megkenünk a krém második harmadával. Erre kerül a második kakaós lap, amelyre a maradék krémet kenjük egyenletesen.

A csokimáz elkészítése:

Az étcsokoládét gőz felett felolvasztjuk egy kis margarinnal vagy étolajjal, majd egyenletesen eloszlatjuk a sütemény tetején. A még puha mázat ízlés szerint megszórhatjuk színes cukorkákkal.

A süteményt legalább 4-5 órára, de lehetőleg egy éjszakára hűtőbe tesszük, hogy a krém összeálljon és az ízek összeérjenek.

Tálalás előtt szeleteljük. Jó étvágyat!

https://receptneked.wps.hu/edes-sutemenyek/gesztenyes-szelet-3/