Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Gesztenyés szelet recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

A tésztához

  • 10 dkg finomliszt
  • 0,5 csomag sütőpor
  • 3 dkg étkezési keményítő
  • 2 evőkanál kakaópor
  • 6 db tojás
  • 20 dkg porcukor
  • 12,5 dkg vaj
  • 1 csipet őrölt fahéj
  • 0,5 db citrom reszelt héja

A töltelékhez

  • 3 evőkanál baracklekvár
  • 40 dkg gesztenyemassza
  • 0,5 fiola rum
  • 3 db tojássárgája
  • 8 dkg cukor
  • 2,5 dl habtejszín

A díszítéshez

  • 1,5 dl habtejszín

Elkészítése

A 30×40 cm-es tepsit sütőpapírral kibéleljük. Az egész tojásokat a cukorral elektromos habverővel legalább 10 percig habosra keverjük. Hozzáadjuk a puha vajat, az őrölt fahéjat és a reszelt citromhéjat, majd tovább keverjük, amíg egynemű masszát kapunk.

A lisztet, a keményítőt, a kakaóport és a sütőport összekeverjük, majd óvatosan beleforgatjuk a tojásos masszába. A tésztát a tepsibe simítjuk és 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt készre sütjük.

Közben elkészítjük a krémet. A tojássárgákat a porcukorral vízgőz felett krémes állagúra keverjük. Amikor elkészült, levesszük a gőzről, és hozzáadjuk a gesztenyemasszát és a rumaromát. A hideg tejszínt kemény habbá verjük, majd összeforgatjuk a kihűlt gesztenyés krémmel.

A megsült tésztalapot még langyosan megkenjük baracklekvárral, majd kihűtjük. Ezután rákenjük a krém kétharmadát. A lapot négy egyforma részre vágjuk a rövidebb oldalával párhuzamosan, és két-két lapot egymásra helyezünk, finoman lenyomkodva.

Az így kapott két süteményoldalt és tetejét bevonjuk a maradék krémmel, majd villával mintákat húzunk bele. A díszítéshez a tejszínt kemény habbá verjük, és ízlés szerint a sütemény tetejére nyomjuk. Végül csokoládéforgáccsal is megszórjuk.

https://receptneked.wps.hu/edes-sutemenyek/gesztenyes-szelet-4/