Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Gibanica recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Omlós tészta

  • 20 dkg finomliszt
  • 100 g vaj
  • csipet só
  • csipet cukor
  • kevés hideg víz

Almás töltelék

  • 1 kg alma
  • 3 evőkanál cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 teáskanál őrölt fahéj

Túrós töltelék

  • 50 dkg túró
  • 10 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 tojás

Mákos töltelék

  • 30 dkg őrölt mák
  • 10 dkg cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1,5 dl tej (kb)

Diós töltelék

  • 30 dkg darált dió
  • 10 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1,5 dl tej (kb)

Továbbá

  • 2 csomag réteslap
  • 140 g tejföl
  • 1 tojás

Elkészítése

A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal (annyi vízzel) összegyúrjuk, hogy összeálljon, majd fóliába csomagolva hűtőbe tesszük.

Az almát meghámozzuk és nagylyukú reszelőn lereszeljük. Állni hagyjuk, majd a levétől alaposan kinyomkodjuk. Azután hozzákeverjük a cukrot és a fahéjat.

A túrós töltelék hozzávalóit krémesre keverjük.

A mákoshoz a darált mákot egy tálba tesszük és elkeverjük benne a citrom héját. A tejet a cukrokkal felforraljuk, majd leforrázzuk vele a mákot.

A diós tölteléket is úgy készítjük, mint a mákosat.

Az omlós tésztát egy sütőpapírral bélelt tepsibe (20*30 cm) simítjuk, elkenjük rajta a mákos töltelék felét, majd betakarjuk 2 réteslappal (a túllógó széleket a töltelékre hajtjuk) azután lekenjük vékonyan a tojásos tejföl keverékével. Erre kerül a túrós töltelék fele, ismét 2 réteslap, kenés, erre simítjuk a diós töltelék felét, ismét 2 réteslap, kenés és végül az almás töltelék fele. Betakarjuk ismét 2 réteslappal és megkenjük vékonyan a tejfölös tojással.

A rétegezést ismét elvégezzük, majd a tetejét betakarjuk a megmaradt réteslapokkal, lekenjük és 160 fokon kb 1 órán át sütjük.

Sütőből kivéve a tepsiben hagyjuk teljesen kihűlni, majd hosszúkás szeletekre vágjuk és porcukorral meghintve kínáljuk.

https://receptneked.wps.hu/edes-sutemenyek/gibanica/