Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Gomba keksz recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók:

  • 180 g finomliszt
  • 90 g étkezési keményítő
  • 80 g porcukor
  • 1 teáskanál sütőpor
  • csipet só
  • 120 g vaj
  • 1 tojás
  • 1 teáskanál vanília kivonat
  • 1 citrom héja
  • 1 evőkanál citromlé
  • 1 evőkanál cukrozatlan kakaópor

Elkészítése

Tészta:

A lisztet, étkezési keményítőt, porcukrot, sütőport és egy csipet sót összekeverjük egy tálban. Hozzáadjuk a vajat és elmorzsoljuk vele. Ezután belekeverjük a tojást, a vanília kivonatot, a citromhéjat és a citromlevet. Az egészet sima tésztává gyúrjuk.

Formázás:

Egy ttepsit sütőpapírral kibélelünk. A tésztából diónyi golyókat formálunk és egymástól 2–3 cm távolságra a tepsibe rakjuk. Egy aromás üveg (vanília vagy rum) száját először vízbe, majd kakaóporba mártjuk és a golyók közepébe nyomjuk, így kialakítva a gomba szárának mintázatát. Vízbe többször mártani nem kell, csak kakaóporba.

Sütés:

A megformázott kekszeket 200 fokra előmelegített sütőben körülbelül 10 perc alatt készre sütjük. Vigyázzunk, hogy ne süssük túl, mert akkor kiszáradhat.

Tipp:

A kakaópor helyett használhatunk fahéjat vagy porcukorral kevert kakaót is a mintázáshoz. Ha szeretnénk még különlegesebbé tenni, a kihűlt kekszeket olvasztott csokiba márthatjuk félig, így elegáns megjelenést kapnak.

https://receptneked.wps.hu/edes-sutemenyek/gomba-keksz/