Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Görög citromos süti recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Tésztához

  • 20 dkg finomliszt
  • 10 dkg gríz
  • 2 kávéskanál szódabikarbóna
  • 35 dkg cukor
  • 1 csipet só
  • 2,5 dl joghurt
  • 3 db tojás
  • 1 db citrom
  • vaj (a tepsi kikenéséhez )

A sziruphoz

  • 15 dkg cukor
  • 1,5 dl víz
  • 4 db citrom

Elkészítése

Előmelegítjük a sütőt 160 fokra (gázsütőn 3-as fokozat), és kivajazzuk egy 30×20 cm-es tepsit. A tészta nagyon egyszerű. Kell hozzá egy nagy tál a “száraz” hozzávalóknak, és egy mérőkancsó a “nedveseknek”. A tálban összevegyítjük a lisztet, a grízt, a szódabikarbónát, a cukrot és a sót. A mérőkancsóban kézi habverővel összedolgozzuk a joghurtot a tojásokkal, belereszeljük a citromok héját, és átszűrve hozzáteszünk a levéből is egy evőkanálnyit. A keveréket átöntjük a tálba, és fakanállal összedolgozzuk a tésztát. Amint elkészült, átkanalazzuk a tepsibe, elsimítjuk, és 45-55 perc alatt megsütjük.

Amíg a sütemény sül, elkészítjük a citromos szirupot. A cukrot beleszórjuk a vízbe, hozzáreszeljük a citromok héját, és hozzáadjuk az átszűrt levüket is. Takaréklángon addig keverjük, amíg a cukor fel nem oldódik, majd erősítünk a lángon, és a szirupot 3-4 percig forrásban tartjuk. Miután a sütemény megsült, kivesszük a sütőből, és villával sok helyen megszurkáljuk. Még melegen, anélkül, hogy kivennénk a tepsiből, rákanalazzuk a citromos szirup felét, majd 15 perc múlva rálocsoljuk a maradék szirupot is. Ha kihűlt, kockákra vagy szeletekre vágva tálaljuk.

Jó étvágyat!

https://receptneked.wps.hu/edes-sutemenyek/gorog-citromos-suti-2/