Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Grillázs fatörzs recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Piskóta

  • 4 db tojás
  • 12,5 dkg porcukor
  • 12,5 dkg liszt
  • 1 teáskanál vanília aroma
  • 2 evőkanál forró víz
  • grillázs
  • 0,5 csomag sütőpor
  • baracklekvár

Krém

  • 25 dkg margarin
  • 20 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 csomag vaníliaízű pudingpor
  • 2,5 dl tej

Grillázs hozzávalói

  • 10 dkg cukor
  • 15 dkg dió

Tetejére

  • tortabevonó

Elkészítése

Keverőtálba tesszük az egész tojásokat és hozzáadjuk a cukrot, majd jó habosra keverjük. ( legalább háromszoros mennyiségű legyen) Ekkor állandó keverés mellett hozzáadjuk a vaníliaaromát, és a két evőkanál forróvizet. Még pár percig így keverjük tovább.

Végül beleszitáljuk a sütő porral elkevert lisztet, majd fakanállal óvatosan összekeverjük. Egy gáztepsit kibélelünk sütőpapírral, majd beleöntjük a masszát, és egyenletesen elsimítjuk.

Előmelegített sütőben, közepes lángon 10-15 perc alatt készre sütjük. Mikor már majd nem megsült a piskóta, a sütőből való kivétel előtt 2 perccel rászórjuk a grillázst egyenletesen, kissé a tésztába nyomkodjuk és vissza tesszük a sütőbe 2 3 percre.

Egy sütőpapírt megszórunk porcukorral, majd a sütőből kivett piskótát, rögtön ráfordítjuk, és lehúzzuk róla a sütőpapírt. Egy konyharuhát megnedvesítünk , majd a forró tésztát letakarjuk vele. Ha kihűlt levesszük róla a konyharuhát és óvatosan felcsavarjuk.

 

A pudingport a tejjel simára keverjük, majd állandó keverés mellett sűrűre főzzük. Félretesszük és hagyjuk teljesen kihűlni.

A margarint a porcukorral és a vaníliás cukorral simára keverjük, majd apránként hozzákeverjük a kihűlt pudingot. (addig keverjük, hogy jó habos legyen a krém)

A piskóta közepére egy csíkba baracklekvárt teszünk ,utána jön a pudingos krém ,feltekerjük és megkenjük a tetejét olvasztott torta bevonóval.

A grillázs készítés:

Egy serpenyőbe beletesszük a cukrot és a diót, majd elkezdjük melegíteni. Ha már a cukor kezd megolvadni, mérsékeljük a hőfokot. Állandó keverés mellett addig karamellizáljuk, ameddig szép barna színt kap. Ekkor levesszük a tűzről és még forrón, egy olajjal megkent fém tálcára öntjük. Kicsit szétterítjük, és teljesen kihűtjük. Amikor már kihűlt, egy kemény állag lesz belőle. Ekkor apróbb darabokra törjük, majd diódarálón ledaráljuk.

https://receptneked.wps.hu/edes-sutemenyek/grillazs-fatorzs/