Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Grízes-meggyes pite recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Tészta

  • 40 dkg finomliszt
  • 20 dkg vaj
  • 3 evőkanál cukor
  • 1 tojás
  • 1 csomag sütőpor
  • csipet só
  • 1 evőkanál víz (hideg)

Töltelék

  • 2 evőkanál finomliszt
  • 5 dl meggybefőtt (meggylé illetve meggy együtt)
  • cukor
  • 2 evőkanál búzadara

Elkészítése

A lisztet kevejük össze a sütőporral, a sóval, majd adjuk hozzá a kis darabokra vágott vagy lereszelt vajat. Morzsoljuk össze, majd amikor már kellően morzsalékos, akkor keverjük hozzá a cukrot, a tojást és a vizet. Gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. Ha kemény a tészta és lazítanál rajta, egy-két evőkanál tejföllel megteheted.

Tegyük becsomagolva 20 percre hűtőbe.

A krémhez a lisztet kevés meggylével kikeverjük, majd hozzáadjuk a maradék meggylevet, belekeverjük a meggyet, a cukrot (ízlés szerint édesítsük!), majd a búzadarát és közepes lángon addig melegítjük, folytamatosan kevergetve, amíg be nem sűrűsödik (pudingos-grízes állaga lesz). Ha elkészült, akkor félretesszük hűlni.

A tésztát a pihentetést követően osszuk két részre. Nyújtsuk ki az egyiket, majd béleljük ki vele a piteformát (24 cm). Szurkáljuk meg több helyen villával. Kenjük meg a sűrű, meggyes krémmel, majd a maradék tésztát reszeljük rá.

Előmelegített sütőben, 180 fokon süssük meg körülbelül 20-30 perc alatt.

Ha teljesen kihűlt, akkor szeletekre vágva tálaljuk.

https://receptneked.wps.hu/edes-sutemenyek/grizes-meggyes-pite/