Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Gyümölcskosárka recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Tészta

  • 15 dkg liszt
  • 10 dkg margarin
  • 5 dkg porcukor
  • 1 db tojássárgája
  • vaníliás cukor

Töltelék

  • 2 dl tej
  • 14 dkg cukor
  • 2 dkg vaníliaízű pudingpor
  • 1 db tojássárgája
  • 16 dkg vaj

Tetejére

  • gyümölcs
  • 1 csomag tortazselé
  • 100 g étcsokoládé

Elkészítése

Tészta

A margarint elmorzsoljuk a liszttel, majd hozzáadjuk a porcukrot, a tojássárgáját és a vaníliás cukrot. Összegyúrjuk, fóliába csomagoljuk, és rövid időre hűtőbe tesszük. A kosárkaformákat kivajazzuk és kilisztezzük. A tésztát kinyújtjuk, nagyobb pogácsaszaggatóval korongokat vágunk belőle, majd a formákba nyomkodjuk. A széleket lecsipkedjük, a közepét villával megszurkáljuk, hogy ne púposodjon fel. 190 fokra előmelegített sütőben aranyszínűre sütjük, majd hagyjuk kihűlni.

A csokoládét kevés olajjal vízgőz felett megolvasztjuk. A kosárkák belsejét ecsettel kikenjük a csokoládéval, így nem ázik el a tészta, és kevesebb csokoládét használunk fel, mintha belemártanánk.

Krém

A tojássárgáját és a pudingport kevés tejben simára keverjük. A maradék tejet a cukorral felforraljuk, majd hozzáöntjük a pudingos keveréket, és sűrűre főzzük. Amikor besűrűsödött, belekeverünk 6-8 dkg vajat, majd a tűzről levéve a maradék vajat is hozzáadjuk. A kihűlt krémet nyomózsákba töltjük, és a kosárkákat megtöltjük vele.

Díszítés

A tetejére friss gyümölcsöt teszünk, majd a csomagolás szerint elkészített tortazselével átfényezzük, hogy szépen mutasson és frissebb maradjon.

Tipp

A krémet ízesíthetjük kevés reszelt citromhéjjal vagy egy csepp mandulaaromával is. A díszítéshez bármilyen szezonális gyümölcs felhasználható, így mindig más hangulatú kosárkákat készíthetünk.

https://receptneked.wps.hu/edes-sutemenyek/gyumolcskosarka/