Az almát meghámozzuk, lereszeljük vagy kisebb darabokra vágjuk és a cukorral, a vaníliás cukorral, fahéjjal egy edénybe tesszük és megpároljuk. Amint a tűzről lehúztuk, belekeverjük a búzadarát is.
A tésztához cukrot, a tojások sárgájával, a margarinnal kikeverjük. A lisztet és a sütőport összedolgozzuk, hozzáadjuk a tejjel együtt, majd csomómentesre keverjük.
Sütőpapírral bélelt tepsibe (25*35 cm) kanalazzuk a tésztát, ne ijedjünk meg, kicsit ragadós lesz, de ilyen állagú kell legyen. 180 fokos sütőben kb 10 percig sütjük.
Ezután egyenletesen ráterítjük az almás tölteléket és visszatoljuk az egészet a sütőbe.
A tojásfehérjét felverjük kemény habbá, majd belekeverjük a porcukrot.
Amikor a sütemény majdnem kész, a habot az almára simítjuk és visszatesszük a sütőbe még egy kicsit száradni.
Tetejére szórhatunk diót is, ezzel együtt is szárítjuk.
Forró vízbe mártott, szárazra törölt késsel szeleteljük a teljesen kihűlt süteményt.