Almás réteg elkészítése
Az almákat meghámozzuk, lereszeljük, majd a mézzel, citromlével és fahéjjal közepes lángon, időnként átkeverve megpároljuk. Akkor jó, ha a leve nagy része elpárolgott, és az alma sűrűbb állagúvá vált.
Tészta elkészítése
A tojássárgáját habosra keverjük, majd hozzáadjuk a darált diót vagy mandulát, a darált mákot, a szódabikarbónát és a mézet. Az egészet alaposan összekeverjük. A masszát muffinpapírral bélelt vagy szilikon formákba adagoljuk, és elegyengetjük. Erre kerül a párolt alma, amit szintén elsimítunk.
Hab elkészítése és sütés
A tojásfehérjét a citromlével és a mézzel kemény habbá verjük, majd óvatosan hozzáforgatjuk a darált mákot. A habot az almás réteg tetejére simítjuk. Először 150 fokon 10 percig sütjük a tésztát az almával, majd a hab rákenése után további 10 percig sütjük. A receptből körülbelül 24 darab muffin lesz.
Tálalás
A kész muffint lekvárral díszítve tálalhatjuk. Így nemcsak mutatósabb, hanem még ízletesebb is lesz.
Tipp
A muffint barack- vagy szilvalekvárral is feldobhatjuk, amely jól harmonizál az almás-mákos ízvilággal. Ha dió helyett mandulát használunk, még könnyedebb lesz a sütemény.